Liten tro på regional film

I Bergen ønsker man å danne et eget, lokalt filmmiljø. Norge er for lite til å ha flere langfilmmiljøer enn det som finnes i Oslo, sier Filmfondets Elin Erichsen.

6257 68b00 original

Filmfondet FUZZ har ambisjonen om å bygge opp et miljø i vestlandshovedstaden som kan sørge for at publikum får flere filmer laget i Bergen, av bergensere, melder NRK.

Elin Erichsen er direktør i Norsk Filmfond, som finansierer store deler av den norske filmproduksjonen med støttemidler. Hun frykter for det nasjonale miljøet i Oslo hvis spillefilmproduksjonen spres.
– Hvis man skal ha mange miljøer, så bli miljøene enkeltvis svakere og mer sårbare. Og det vil også kunne ramme Oslo dersom langfilmproduksjonen i mye større grad spres ut i regionene, sier Erichsen til NRK Kultur.

Kort- og dokumentarfilm Erichsen mener regionene er godt skikket til å lage kort- og dokumentarfilm, men tror ikke de kommer til å makte å få til en skikkelig langfilmproduksjon.
– Jeg tror mange av regionene vil få en stor og viktig rolle, og kanskje enda viktigere enn det de har i dag, men jeg tror nok at det først og fremst vil dreie seg om produksjon i de kortere formatene, altså kortfilm og dokumentarfilm, sier hun.

Filmprodusent Dag Alveberg mener ambisjonene i regionene er naive.
– I det nasjonale miljøet henter man krefter fra fire millioner mennesker. De kommer fra Kristiansand til Nordkapp, og det har klart å levere det vi har i dag. Tenk deg at du flytter til by med hundretusen mennesker, og du skal prøve å lage noe som er minst like godt som det som er tatt fra de fire millioner menneskene. Det sier seg selv at sjansene er svært liten for å få kreative mennesker som er i stand til å levere et nasjonalt produkt på høyt nivå, sier Alveberg til NRK