Middag bak fasaden

Hva spiser vi til middag i Norge? Hvor spiser vi, og hvem spiser vi maten med? Det tar den anerkjente dokumentarfotografen Andrea Gjestvang for seg i fotoutstillingen «Middag i Norge» som nå er åpen for alle på Youngstorget i Oslo.

Oldervik Troms 20200805 Mat Prat det norske middagsm Œltidet Arnold Kronstad spiser breiflabb hjemme i Oldervik i Troms Foto Andrea Gjestvang MP 80684 1920 Foto Andrea Gjestvang
Arnold Kronstad spiser breiflabb hjemme i Oldervik i Troms. Foto: Andrea Gjestvang
Gronland
Reidar benytter seg av Frelsesarmeens matvogn pa Elgsletta pa Grønland i Oslo. Han spiser pasta bolognese. Foto: Andrea Gjestvang
Trengereid 20200813 Mat Prat det norske middagsm Œltidet Lars R rbakken og hundene spiser hjort og hundefor p Œ Trengereid utenfor Bergen Foto Andrea Gjestvang MP 80685 1920 Foto Andrea Gjestvang
Lars og hundene spiser hjort og hundefor på Trengereid utenfor Bergen. Foto: Andrea Gjestvang
Lamris
Miftahi Jemal og Mohammed Siraj spiser etiopisk middag med barna Asli Mohammed Hiba Mohammed og Imram Mohammed på Hellerud i Oslo. Foto: Andrea Gjestvang

– For noen er middagen dagens største og viktigste måltid, og gjerne et samlingspunkt for familie og venner, forteller Dag Henning Reksnes, direktør i MatPrat, som står bak fotoutstillingen.

– Men mange av oss spiser også alene, ja flere og flere. Vi i MatPrat er naturlig nok svært opptatt av middagen, og i anledning 20-års jubileet vårt ønsket vi å vise frem og synliggjøre med bilder hva middagsmåltidet er og betyr i 2020. Og vi var så heldige å få dokumentarfotograf Andrea Gjestvang til å gripe fatt i middagsøyeblikket for oss denne høsten, forklarer han.

– Jeg synes det er veldig spennende og flott at MatPrat velger en dokumentarfotograf til å formidle ekte menneskers middagsmåltider, i stedet for å iscenesette alt i et studio med innleide modeller, forteller Andrea Gjestvang.

Forteller en privat historie

– Jeg ble umiddelbart begeistret over tanken på å kunne bruke min fotografiske tilnærming i dette samarbeidet. På mange måter gikk dette oppdraget rett inn i måten jeg ofte jobber på; å komme hjem til fremmede mennesker og fortelle en liten historie om dem i en såpass privat stund som et måltid faktisk er. MatPrat hadde store ambisjoner på vegne av prosjektet, både i forhold til omfang, geografisk spredning, persongalleri og ikke minst resultat.

Middag fra nord til sør

I løpet av høsten har Gjestvang og fotoassistent Simen Ulvestad reist rundt i Nord-Norge, på Vestlandet, i Østfold, Oslo og Innlandet, og blitt ønsket velkommen i 26 forskjellige hjem. Gjennom utstillingen får du møte kaotiske småbarnsfamilier, studenter som spiser knekkebrød til middag i senga, og enslige unge og gamle som spiser alene.

– Målet med bildene er å vekke nysgjerrigheten til dem som ser på, forteller Gjestvang.

– Hvem er disse menneskene? Hva spiser de, og hvordan har de det hjemme hos seg? Jeg prøvde å fange den unike stemningen i de ulike middagssituasjonene og å få frem personligheten både i dem jeg portretterte og i omgivelsene, forklarer hun.

– Samtidig ville jeg at hvert bilde skulle være et statement, hvor betrakteren også blir konfrontert med blikket til den portretterte. Vi kikker på en måte inn, og vi blir oppdaget!

Det vakre uperfekte

Gjestvangs uttrykk er både observerende og konfronterende på samme tid.

– Jeg liker å ta et skritt tilbake og få en forståelse for hva som utspiller seg foran kamera, uten å gripe for mye inn. Samtidig oppstår det en spenning når fotografen ikke bare er en flue på veggen, men har en tydelig visuell visjon, et blikk. Jeg forsøker ikke å pynte på virkeligheten, det er jo nettopp det uperfekte som gjør oss menneskelig og som kan få oss til å kjenne oss igjen i andres liv, forteller hun.

Fotoutstillingen er åpen utendørs på Youngstorget fra 2.-16. november, og er gratis for alle. Du kan også se fotoutstillingen digitalt på matprat.no.

Om Andrea Gjestvang

Andrea Gjestvang er fotograf bosatt i Oslo og Berlin, hvor hun gjør oppdrag og jobber med frie dokumentarprosjekter. Gjennom et observerende og personlig fotografisk uttrykk undersøker Gjestvang sosiale temaer i den nordlige delen av verden. I 2012 ga hun ut boken «En dag i historien», med portretter av de unge overlevende fra terrorangrep på Utøya 22. juli 2011. Prosjektet oppnådde stor internasjonal anerkjennelse gjennom utstillinger, publiseringer og priser, inkludert den prestisjetunge L'Iris d'Or / Sony World Photography Awards Photographer of the Year 2013 og Årets Bilde i Norge. Gjestvangs prosjekter har blitt publisert i en rekke internasjonale magasiner som blant annet Time Magazine, The New York Times, Stern og M Le Monde. Bildene hennes har blitt stilt ut i gallerier og på museer som Ullens Center for Contemporary Art i Beijing, Munchen Stadtmuseum, The National Photographic Museum of Colombia og Henie Onstad Kunstsenter. Hun er medlem av Panos Pictures.