Minneord om Tonje Østbye

Byråprodusent og bransjeveteran Tonje Østbye (1964-2020) minnes av sine venner i Dinamo.

95951 27948 original

Vår kjæreste Tonje, gode venn og respekterte kollega, født 21.1.1964, døde 23.1.2020.

Tonje startet i reklamebransjen i 1985 som prosjektleder og senere byråprodusent i ScanPartner, Bates, JBR, McCann, Dinamo og sist i Forsvarets mediesenter.

Da vi i Dinamo i 2013 skulle beskrive oss selv med noen få ord til en presentasjon, var det ingen som beskrev seg selv mer presist enn Tonje. Hun skrev: «Jeg liker neglelakk, hytta i skogen og reale folk. Kan ganske mye om film og reiser heller til kortfilmfestivalen i Grimstad enn til reklamefilmfestivalen i Cannes. Synes sommerhalvåret er best og tenker at jeg en gang skal tilbringe det i Lofoten. Jeg er snill mamma til Marte og Stian». Akkurat slik var Tonje og i april 2018 tok hun med seg Macen og fotoapparat og tilbragte en måned i Lofoten.

I en bransje hvor sigarføringen på 80- og 90-tallet til tider var høy og mange lot seg drive med, var Tonje nøktern og ujålete og representerte en stødighet og faglig tyngde og integritet som gikk utenpå de fleste.

Hun bidro ikke bare til å lose omfattende prosjekter for noen av Norges største merkevarer trygt i havn, men løftet også de små og ideelle organisasjonene frem i lyset, slik at de fikk den plass de fortjente. Hun la hjertet sitt i jobbene, og vi, kunder og kollegaer, var heldige som hadde Tonje på lag, og fikk nyte av hennes raushet og medmenneskelighet.

Tonje var så til de grader rettskaffen. Fra sin familie og oppveksten i Ovenbakken på Østerås hadde hun med seg solide verdier. Verdier som gjorde henne til et moralsk forbilde for oss som fikk kjenne henne, og som så mange flere hadde trengt som motvekt til de verdier som i så stor grad preger dagens medievirkelighet.

Sammenliknet med henne kunne selv den mest ordentlige av oss fremstå rufsete i kantene.

Ingen kan erstatte Tonje, men vi skal strekke oss etter hennes standard både faglig og ikke minst personlig.

Vi alle kommer til å savne de herlige krøllene og den fantastiske latteren som gjorde Tonje til Tonje.

Alle vennene dine i Dinamo

Unni Rolfsen og Charlotte Kristoffersen