Moore kjemper for dokufilm

Dokumentar-regissør Michael Moore er forbanna. Dokumentarer og utenlandsk film blir alt sjeldnere vist på kino i USA, på tross av etterspørselen. Det akter han å gjøre noe med.

5989 62d8e original

– Mitt nyttårsforsett er å overbevise sjefene for distribusjonskjedene om å holde av én liten sal i hvert gigantisk kinokompleks til utenlandsk film og dokumentar, sier Moore til Hollywood Reporter.Moore har bedt en rekke andre dokumentarister om å danne rekker sammen med ham. Regissøren bak fire av de mestselgende dokumentarene noensinne laget («Roger & Me,» «Bowling for Columbine,» «Fahrenheit 9/11» og «Sicko») ønsker å bruke sin innflytelse til å øve press på kinoskjefer og distributører.
– Hvis ikke jeg skal gjøre det, hvem da? Jeg er han som klarte å smette gjennom nåløyet, sier Moore.

Indiefilmen mister glansen I fjor opplevde filmene i sekkebetegnelsen «uavhengig film» en markert nedgang på kinoene i USA. Mange ble tatt av plakaten før de rakk å bygge opp jungeltelegraf-effekten som uavhengig film som oftest er helt avhengig av for å komme opp og fram. Moore jobber allerede mye for den uavhengige filmen, ikke minst gjennom sin egen årlige festival «Traverse City Film Festival». Dette initiativet ser han på som en naturlig forlenging.

– Folk er interessert i å se dokumentarfilm og annen alternativ film, men det er disharmoni mellom etterspørselen og tilbudet som finnes. Vi tigger aldeles ikke om almisser, legger han til.

Moore forteller også at han har snakket med markedsførere og PR-folk rundt omkring i USA og at mange har lovet å donere tid og krefter på å få kampanjen belyst i mediene. Moores ambisjon er å få dokumentarfilmen ut av «art house-ghettoen» og ut til kinoene i forstedene og i midtvesten.