Ekstra spennende premiere for Qvisten

Premiereklare «KuToppen» er den første filmen fra Qvisten med et konsept som er skapt og utviklet helt og holdent på huset. – Sånn sett er det den viktigste filmen vi har gjort, sier Qvisten-produsent Ove Heiborg, som både er stolt og spent i forkant av helgens premiere.

91071 8cdfd original
91072 2a8a4 original
91073 600cf original
91074 ecd59 original
91075 ce01e original
91076 6ae9a original
91077 33200 original
91078 a76b6 original
91079 667df original
91080 4f32a original

Snart 25 år gamle Qvisten Animation har allerede 15-16 spillefilmer under beltet, med titler som «Dyrene i Hakkebakkeskogen», «Kurt blir grusom», «Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin» og «Flåklypa»-filmene. Felles for disse er at de er basert på konsepter som er særdeles godt etablert i nordmenns bevissthet, de fleste gjennom flere generasjoner. «KuToppen» er derimot relativ ferskvare, og gikk som TV-serie i 2007-2009 på TV 2, mens KuToppen Bondegård, basert på denne, åpnet i Dyreparken i 2009.

– Filmene vi har fått lov til å lage frem til nå har kommet med en kjent signatur, og med en viss trygghet om at det kommer til å gå bra. «KuToppen» blir en nytt univers, en ny merkevare. Mye på spill, men vi lar oss rive med når vi brenner for noe, sier produsent Ove Heiborg til kreativtforum.no.

Vil løfte originale prosjekter

«KuToppen» er kun finansiert av kommersielle partnere, og må over den magiske grensen på 35000 solgte billetter for å utløse etterhåndsstøtte Fra Norsk Filminstitutt. I den forstand er det også en viktig film, ifølge produsenten.

– Det er en tradisjonell barnefilm for de aller minste, men som en mellomstor film er den vanskelig å finansiere. Det er viktig at filmene som er laget for en litt mindre målgruppe også lykkes, ellers blir de ikke produsert. Samtidig var dette et valg vi måtte tørre å ta. Vi er nødt til å forsøke å løfte filmer som ikke har en lang forhistorie med kjente og kjære karakterer. Vi må også våge å satse på originalskrevne prosjekter. Vi har ganske mange prosjekter på samme størrelse liggende i skuffen, så hvis det går bra kan vi gyve løs på disse med større grad av trygghet.

Naturlige samarbeidspartnere

Siden Qvisten måtte finansiere filmen selv, var de avhengige av gode allierte. Dyreparken er filmens sterkeste støttespiller, og er inne både som co-produsent og investor, og har med sin KuToppen Bondegård aktivt promotert filmen. Men Qvisten har også fått med seg Felleskjøpet som en stor partner i prosjektet.

– De har 43000 medlemmer og tar med dette skikkelig eierskap til filmen. Vi har koblet lokale Felleskjøpet-forhandlere med lokale kinosjefer, og de har stelt istand premierefester med grønn løper og svære traktorer stående utenfor, en helt egen signatur. Det er rundt 40 kinoer som lager KuToppen-premiere i samarbeid med Felleskjøpet, forteller Heiborg.

Kule aktiviteter for barn

En annen partner er hageproduktleverandøren Nordic Garden.

– De lærer barn om hvordan så og gro, og som med Felleskjøpet har vi med litt enkle grep laget kule aktiviteter for barn der de samtidig lærer litt om hva som foregår på en bondegård. Det er ikke lenger unikt at kommersielle aktører er del av en langfilm, men i dette tilfellet er engasjementet satt i et lengre perspektiv og med fokus på engasjement og involvering. For begge parter er det en veldig interessant måte å samarbeide på, og vi håper på mange nye små og store historier om det å få det til å gro!

En fjerde samarbeidspartner er HP.

– For oss er det viktig å ha tilgang til det beste og mest effektive utstyret for å produsere våre filmer, noe HP stiller opp med. For HP er det viktig å få testet utstyret maksimalt, sågar justere på det, og ikke minst bruke vårt arbeid ut til sine kunder i ulike flater. Et samarbeid vi begge nyter godt av og som har utviklet seg over tid, avslutter Heiborg.

«KuToppen» har premiere i dag og er skrevet av Anne Elvedal og regissert av Lise Osvoll. De to har tidligere laget «Elias og jakten på havets gull» og en rekke andre prosjekter sammen. Filmen har skreddersydd musikk og bidrag fra artister som Unge Ferrari, Arif, Emilie Nicolas og Vidar Busk, og stemmene til skuespillere som Bjarte Tjøstheim, Fridtjov Såheim, Henriette Faye-Schjøll og Sigrid Bonde Tusvik.

«KuToppen»-traileren ser du her: