Nasjonalmuseet stiller ut Hilland og Röyksopp

Röyksopps «Eple»-video, laget av Motion Blur-regissør Thomas Hilland, har blitt del av den eksklusive samlingen på det nyåpnede Nasjonalmuseet.

Eple 01
Eple 02
Eple 03
Eple 05
Eple 06
Eple 006
Eple 07
Eple 08
Eple 09

I Nasjonalmuseets nye audiovisuelle avdeling er Hilland representert med sin ikoniske musikkvideo for Röyksopp og hitlåten «Eple» som førte videre til duoen internasjonale gjennombrudd med albumet «Melody A.M.» (2001) og Spellemannspris for beste musikkvideo, blant mye annet.

Videoens nyskapende visuelle stil, med zooming gjennom en endeløs collage av stillbilder fra familiealbum og postkort, har influert en rekke andre videoer.

– I godt selskap

Opphavsmannen er henrykt.

– Å bli valgt ut til å bli en del av nye Nasjonalmuseets samlinger er noe jeg selvfølgelig er veldig stolt over, sier Thomas Hilland.

– Musikkvideoer er for meg et perfekt format til å eksperimentere og teste ut nye ideer, der kombinasjonen av musikk og det visuelle skaper en helt eget filmatisk opplevelse. At Nasjonalmuseet velger å stille ut videoen er veldig heftig, og en bekreftelse på at samtidskunst nå også kan omfatte film og levende bilder fra popkulturen. Da jeg fikk høre at «Eple» ble tatt ut sammen med en all-time classic som musikkvideoen til a-ha og «Take on Me», så føler jeg meg i meget godt selskap, fortsetter han.

– Verdensstjerner over natta

Nasjonalmuseets kurator for utstillingen, professor i design ved KHIO, Martin Egge Lundell, sier følgende om kriteriene for å bli valgt ut:

– Arbeidene som skal vises i avdelingen for nyere norsk designhistorie velges ut etter flere typer kvalitetskriterier og skal være nyskapende, enten teknologisk eller formmessig. Musikkvideo har som oftest vært film, hvor artisten opptrer foran kamera. Men i noen tilfeller har det vært investert i nyskapende videoer, hvor formgivere og animatører har blitt gitt rom til å eksperimentere. Disse har ofte fått stort gjennomslag i fagfeltene og i populærkulturen. Med «Eple» ble Röyksopp verdensstjerner over natta.