Nordisk råds filmpris til «Du Levande»

Regissør Roy Andersson og produsenten Pernilla Sandström mottar Nordisk Råds Filmpris for 2008 for filmen «Du Levande».

12961 45f4a original


«Du levande» hadde premiere i Cannes i fjor. Den var også fjorårets svenske Oscar-kandidat, og vant tidligere i år tre av de høythengende svenske filmprisene Guldbaggarna. I Haugesund vant den filmkritikerprisen.
– I sin mesterlige film «Du Levande» fokuserer Roy Andersson på livet, døden og menneskets skrøpelige lengsler. Med sin unike visuelle stil og fortellerrytme utfordrer denne symfonien om hverdagslivet våre tilvante forestillinger om film, uttaler Nordisk Råds jury.

Nye teknikker Andersson brukte sju år på å lage filmen. Nå mener han å ha en enestående sjanse til å fremskynde sin neste film.
– For meg betyr det veldig mye å motta denne ærefulle prisen. Jeg synes det er god grunn til å anerkjenne Nordisk Råd for deres anstrengelser med å bringe filmen opp på et høyt kulturelt nivå, akkurat som tilfellet er med de øvrige store prisene innenfor nordisk musikk og litteratur. Men utover æren har prisen også en meget konkret og praktisk betydning for meg, for prisens kontantverdi gir meg enestående gode muligheter for å fremskynde researchen og manusarbeidet på den neste filmen min, hvor jeg nå har mulighet for å arbeide med nye teknikker, sier Roy Anderson i en pressemelding.

Nordisk Råds Filmpris er på 350.000 danske kroner og overrekkes til prisvinnerne i Helsingfors 28. oktober. Det norske priskandidaten i Nordisk råds filmpris i år var «Mannen som elsket Yngve».

Tidligere i år var Andersson hovedperson under et av KFs Til Frokost-arrangementer.