Nordmann med i eksklusiv Hollywood-liste

Norske Benjamin Loeb (31) er blant Varietys topp 10 filmfotografer å se opp for i 2019. – Et kvalitetsstempel, sier hovedpersonen selv.

93150 8ed11 original
Benjamin Loeb fotografert slik filmfotografer alltid blir fotografert: På jobb.

Det amerikanske magasinet Variety utgir årlig en topp 10-liste over filmfotografer å se opp for i innværende år. I årets liste har bransjebladet funnet plass til Benjamin Loeb fra Asker. Dette er andre gang en nordmann er med på listen som fokuserer på å løfte frem filmfotografer som har gjort en fremragende jobb i lavbudsjettsprosjekter (i fjor var Ole Bratt Birkeland («American Animals») med på samme liste).

– Det er vanskelig å skape sitt eget visuelle uttrykk som fotograf. Å bli anerkjent på denne måten betyr utrolig mye, både for meg og karrieren min fremover, sier Benjamin Loeb.

Jobbet med de største stjernene

Tross sin unge alder har den norske filmfotografen rukket å skyte spillefilmer, musikkvideoer og reklamer med flere av Hollywoods største skuespillere, blant andre Hugh Jackman, James Franco, Jessica Chastain, Amanda Seyfried, Christian Slater og Nicolas Cage. Sistnevnte var hovedrolleinnehaveren i Loebs siste spillefilm, «Mandy» (regi: Panos Cosmatos), som hadde premiere på Sundance i september 2018 og i tillegg ble vist i sideseksjonen Director’s Fortnight i Cannes. Kultfilmen sanket til slutt inn en rekke priser på filmfestivaler verden over.

I celebert selskap

Flere store filmfotografer har tidligere vært med på Varietys liste «10 Cinematographers to Watch». Blant annet Sean Porter («Green Book»), Rachel Morrison (vant Oscar for beste filmfotografi med «Black Panther» i 2018) og filmfotografen til siste «Mission Impossible»-filmen, Rob Hardy, som mange husker for sine spektakulære scener ved Preikestolen.

– Veldig mange av de fotografene som har slått gjennom de siste årene har vært med på Varietys liste. Det er inspirerende for meg å se hva de har fått til og en fin målestokk for veien min videre, avslutter Loeb.

Benjamin Loeb, som er bosatt i Norge, spiller for tiden inn Colin Farrells nye spillefilm «After Yang» i New York. Den skal etter planen være ferdig til 2020. Mer informasjon om Benjamin Loeb finner du på IMDB.