Norsk død i Toronto

Den amerikanske episodefilmen «The ABCs of Death» har verdenspremiere på Toronto International Film Festival. Regissør Thomas Cappelen Malling («Kommandør Treholt») står bak én av filmene.

5713 6c253 original
5714 c7a83 original

«The ABCs of Death» har verdenspremiere i Toronto den 14. September, i avdelingen Midnight Madness. Filmen består av episoder fra nye regissører i skrekk- og fantasysjangrene, blant andre Jason Eisener («Hobo With A Shotgun»), Yoshihiro Nishimura («Tokyo Gore Police») og Nacho Vigalando («TimeCrimes»).

Regissørene har fått frie tøyler til å lage hva de vil, forutsatt at de skildrer en mate å dø på, etter en bokstav i alfabetet.

Fantastic Fest.
Malling ble invitert ombord av filmens produsent, Tim League. League er mannen bak sjangerfestivalen Fantastic Fest i Austin, hvor Malling vant beste regi og beste skuespiller (Mads Ousdal) for «Norwegian Ninja» i 2010.

– «The ABCs of Death» gir oss muligheten til å samarbeide tett med visjonære filmskapere for å skape en film med flere wow-øyeblikk enn en hel sesong med kinosuksesser, sier Tim League til Variety.

Slapstick.
Mallings film er bokstaven H, for «Hydro Electric Diffusion», hvor den engelske pilot-bulldogen Bertie lures i en felle av sin erkefiende, den forføreiske nazireven Frau Scheisse i en strippeklubb i krigstidas London.

– Alle elsker de gamle, voldelige amerikanske slapsticktegnefilmene, for eksempel snøballkrigen mellom Donald og Ole, Dole og Doffen som vises for barna hver romjul. Med min episode har jeg forsøkt å skildre hvordan slik voldsunderholdning ville sett ut dersom den ble laget live-action, med stuntskuespillere i dyrekostymer og effekteri på gamlemåten, sier manusforfatter og regissør Thomas Cappelen Malling.

Gleder seg som en unge.
Mallings kapittel i den amerikanske spillefilmen ble produsert av Fantefilm og Hocus Focus i desember 2011. I filmen medvirker blant andre Jon Øigarden og Ingrid Belsø Berdal. Fotograf er Magnus Flaato.

– Å arbeide på samme film som disse internasjonale regissørene er utrolig lærerikt fordi alle er gode, og alle løser samme brief på en forskjellig måte. Jeg har ikke sett alle episodene ennå, og gleder meg som en unge til Toronto, sier Malling.