Norsk klimateknologi får EU-muskler og satser i Norden

Initiativtakerne bak Green Producers Tool utvider satsingen og satser videre i Norden med eget København-kontor, med EU i ryggen.

Gruppe1
Green Producers Tool har vært i utvikling siden januar 2021 i et samarbeid mellom filmselskapet Babusjka AS, Den Norske Opera & Ballet, Strix, Øyafestivalen, Hovedorganisasjonen Virke, Innocode, CICERO - Senter for klimaforskning og Norges Forskningsråd. Bildet er fra fjorårets lansering.

Green Producers Tool, klimaverktøyet som måler og tilrettelegger for kutt av klimagassutslipp i produksjoner i kultursektoren, har mottatt millionstøtte fra EU for å kunne utvide tilbudet til det nordiske markedet. Verktøyet skal bidra til at kultursektoren når målene i Parisavtalen om 55 prosent kutt innen 2030.

Ifølge European Education and Culture Executive Agency (EACEA), som står for tildelingen fra EU, er Green Producers Tool et innovativt hjelpemiddel som svarer til et reelt behov i markedet.

Green Producers Tool har vært i utvikling siden januar 2021 i et samarbeid mellom filmselskapet Babusjka AS, Den Norske Opera & Ballet, Strix, Øyafestivalen, Hovedorganisasjonen Virke, Innocode, CICERO – Senter for klimaforskning og Norges Forskningsråd.

For tilpasning til det nordiske markedet etablerer Green Producers Tool et kontor i København, og det rulles ut prosjekter i samarbeid med musikkfestivalene Tinderbox og NorthSide i Danmark samt Nordisk Film Production i Norge, Sverige og Danmark.

– Gir deg både oversikt og grunnlag for å kunne ta gode klimavalg

– Nordisk Film Production er svært stolte av å være en del av dette prosjektet. Vi har fulgt utviklingen av GPT nøye. GPT er mer enn en klimakalkulator, og verktøyet gir deg både oversikt og grunnlag for å kunne ta gode klimavalg. At vi nå selv er en del av det, gir oss mulighet til bidra inn i arbeidet med å sikre en god tilpasning for det nordiske markedet, sier produsent i Nordisk Film Production, Vibeke Ringen.

– Det er motiverende å se at det skal utvikles et verktøy som setter tiltakene i system og gir oss en oversikt, sier Martin Thim , bærekraftsansvarlig i DTD Group som arrangerer Thinderbox og NorthSide.

En av kongstankene er nemlig at det enklere å kutte klimagassutslipp når man vet hvilke utslipp man har, uansett hvilken sektor man tilhører.

– Ved at enkeltaktører i forskjellige deler av kultursektoren nå skal kartlegge utslippene sine, får de kunnskap om hvordan de kan reduseres. Samarbeid åpner også opp for å dele erfaringer på tvers. Kultursektoren når ut til mange, og vi håper at flere i samfunnet kan bli inspirert til endring gjennom deres arbeid, sier Borgar Aamaas, seniorforsker ved CICERO.

I slutten av september lanseres første versjon av Green Producers Tool.