Norsk nødsignal går verden rundt

Mandag denne uken ble det for første gang siden 2. verdenskrig kringkastet et nødsignal på en nedlagt FM-frekvens i Norge. På kort tid har signalet spredd seg til 92 land over hele verden gjennom Facebook og Twitter.

87565 61cab original
Det var mange som tok med seg FM-radione sine og møtte opp på Universitetsplassen i Oslo for å kringkaste nødsignalet fra El Salvador torsdag kveld.

Dagen før FM-nettet slukker for godt, tok flere titalls mennesker i kveld med seg sine gamle FM-radioer til en markering på Universitetsplassen i Oslo. Radioene var stilt inn på frekvens 91,9 der Amnesty International kontinuerlig har kringkastet et nødsignal siden mandag. Nødsignalet er det første som har vært å høre på norsk radio siden andre verdenskrig.

– Vi har brukt FMs siste dager i Norge til å sende ut et nødsignal med et budskap som på fire dager har spredd seg til 92 land og nådd millioner av mennesker over hele verden, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge.

30 år i fengsel for dødfødsel

Nødsignalet på FM-nettet er en dramatisk melding fra søsteren til 34 år gamle Teodora del Carmen Vasquez. Vasquez sitter fengslet i El Salvador der hun soner en straff på 30 år etter en dødfødsel. Abort er totalforbudt i El Salvador, noe som har medført at kvinner er blitt anklaget for brudd på abortloven og dømt for drap når de mister et ufødt barn etter svangerskapskomplikasjoner. Målet med nødsignalet er å skape internasjonalt press mot El Salvadors myndigheter når Vasquez’ sak skal opp til ny vurdering i domstolen den 8. desember.

– Dette er en redningsaksjon. Vi har til fredag på å vise Teodora og hele El Salvador at verdens øyne og ører er rettet mot dem. Dette er vår sjanse, og klarer vi det, vil det ikke bare kunne forandre Teodoras fremtid, men også påvirke fremtiden til alle andre kvinner som er blitt dømt til lange fengselsstraffer etter svangerskapskomplikasjoner i El Salvador, sier Egenæs.

Hør og del nødsignalet på nettsiden iamlistening.org.

Signalet har nådd El Salvador

Etter at nødsignalet først ble kringkastet på den nedlagte FM-frekvensen 91,9 i Norge, har det skutt fart i sosiale medier og sprer seg nå over hele verden. Her hjemme har kjente navn som Therese Johaug, Alan Walker, Anna of the North, Audun Lysbakken, Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande, Highasakite og Jonas Gahr Støre delt signalet. Torsdag nådde det en av El Salvadors største aviser, etter å ha vært innom 92 land.

– Vi har mobilisert vår organisasjon globalt, samtidig som eksterne partnere har jobbet dag og natt for å støtte Teodoras kamp for rettferdighet. Det er helt fantastisk å se den solidariteten som mennesker fra hele verden viser. På bare noen få timer har vi registrert tusenvis av mennesker som har delt signalet og fortalt at de lytter ved hjelp av emneknaggen #iamlistening, forteller Egenæs.

– Vi skal bruke hver eneste deling og hver eneste emneknagg til å fortelle salvadoranske myndigheter at verden lytter og følger med på Teodoras skjebne. Vårt krav er at Teodora og alle andre kvinner som er fengslet etter svangerskapskomplikasjoner i El Salvador slippes fri, og at loven endres, sier Egenæs.