Ny app melder deg ut av kirken

Mannen bak utmelding.no, Erling Løken Andersen, lanserer egen app som svar på Den norske kirkes krav om scannet underskrift for at en utmelding skal være gyldig.

55643 b3756 original
Illustrasjonsfoto: Christoph Neumann

I september 2014 etablerte Erling Løken Andersen den nettbaserte tjenesten utmelding.no. På nettstedet kunne nordmenn for første gang melde seg elektronisk ut av Den norske kirken ved å fylle ut et skjema. Iløpet av to uker benyttet over 5.000 nordmenn seg av muligheten.

Erling Løken Andersen. Foto: Christoph Neumann

Kort etter gikk Kulturdepartementet ut og fastslo at utmeldingene ikke var gyldige fordi de manglet signatur. Selv da Andersen forsøkte å bøte på problemet ved å innføre elektronisk underskrift møtte han veggen: Kulturdepartementet uttalte at det var opp til kirken om de ville akseptere denne underskriften. Dette gjorde ikke kirken, de ville kun godta «scannede» underskrifter.

Ikke fornøyd med mellomløsning

Samtidig uttalte Kulturdepartementet at kirken måtte godta scannede utmeldinger sendt per epost til Kirkerådet, en slags mellomløsning frem til en fullgod elektronisk løsning kan tilbys av kirken selv en gang i løpet av de kommende årene.

Andersen ville imidlertid ikke vente: Etter to måneders arbeid lanserer han en egen gratis utmeldingsapp, som ifølge ham tilfredsstiller alle krav Kulturdepartementet har satt til utmeldinger fra Den norske kirken.

– Kulturdepartementet har tidligere uttalt at det er to premisser for utmelding av Den norske kirken: Utmeldingen må være undertegnet og «scannet inn». Samtidig har de sagt at kirken må godta utmeldinger på epost sendt til Kirkerådet. Appen vi har utviklet tilfredsstiller alle disse kravene.

Andersen forklarer hvordan appen fungerer:

– Appen fungerer ved at brukeren blir bedt om å finne frem penn og papir. Deretter forteller vi hva som må skrives på et stykke papir for at utmeldingen skal være gyldig. Dette inkluderer blant annet navn, adresse og underskrift. I neste steg av prosessen tar brukeren et bilde av papiret. Appen genererer deretter en PDF-fil av det innskannede bildet som blir sendt på brukerens vegne til Kirkerådet.

– Ingen ideell løsning

Andersen mener at prosessen er unødvendig tungvint.

– Vår app er ingen ideell løsning, den er et eksempel på at nød lærer naken kvinne å spinne. Til tross for at vi fikk et elektronisk kirkeregister allerede i 1998, og at norske borgere både kan skifte fastlege og melde adresseendring på nett, så har kirken ikke valgt å prioritere å utvikle en egen løsning for elektronisk utmelding av kirken.

Utmelding.no-appen er utviklet for iPhone og Android og er tilgjengelig for nedlasting nå.