Designere har det best i Tyskland, ifølge ny undersøkelse

En undersøkelse fra Hello Ivy avslører at Tyskland er det beste landet i Europa for folk som jobber innenfor design, etterfulgt av Sveits, Nederland og Storbritannia.

Moses janga W Za PK Ry4z YQ unsplash
Arbeidsklær.

Designyrket tilbyr et bredt spekter av jobbmuligheter innenfor ulike bransjer og fagområder, inkludert grafiske designere, AD-er, tekstildesignere, arkitekter og animatører, med mer. Men hvor er det beste stedet å være hvis man leter etter en ny stilling innen design?

Prosjektlederverktøyet Hello Ivy har gjennomført en undersøkelse for å finne ut dette, og metoden var å gå til jobbportalen LinkedIn og analyserte over 1500 annonserte ledige stillinger oppført under «design». Da alle jobbene var samlet, ble poeng fordelt og landene rangert fra 1 til 100 basert på gjennomsnittlig nettolønn og gjennomsnittlig levekostnad i hvert land, sammen med antall tilgjengelige jobber.

Ifølge undersøkelsen var Tyskland det beste landet i Europa for designere, med en poengsum på 56 av 100. Her er gjennomsnittlig netto månedslønn kr 33 835 og levekostnadene kr 15 859 kr. Totalt var det nesten 200 designjobber tilgjengelig, med nesten halvparten (48 prosent) av dem på stedet, hovedsakelig i Berlin (38 prosent). 30 prosent var hybridroller, og 18 prosent var fjernarbeid. Dette betyr at Tyskland ifølge utregningen ble det perfekte stedet for designere å bo og jobbe.

Tyskland ble fulgt av Sveits, der levekostnadene er de høyeste i Europa og syvende høyest i verden. Imidlertid matcher lønnene dette ved å være betydelig over gjennomsnittet, og totalt hadde landet en poengsum på 63 i rangeringen. I motsetning til Tyskland var de fleste jobbene som ble tilbudt (44 prosent) hybride, og over en tredjedel (36 prosent) er på stedet, hovedsakelig i Zürich. Bare 12 prosent var fjernarbeid.

Storbritannia var på delt tredjeplass på listen, med over 380 designjobber tilgjengelig, flest ledige stillinger av alle landene i rangeringen. Imidlertid var gjennomsnittlig månedslønn relativt lav, til tross for de høye levekostnadene i landet.

De 10 beste landene i Europa for aktører i designbransjen er:

Tyskland: 65
Sveits: 63
Nederland: 60
= Storbritannia: 60
Danmark: 54
Sverige: 52
Norge: 51
Frankrike: 50
Østerrike: 48
Armenia: 44

Armenia ligger nederst blant de 10 beste. Landet har betydelig lavere levekostnader, men også relativt lav lønn. Imidlertid har Armenia overraskende mange designstillinger, med 122 designjobber oppført bare på LinkedIn.

For Norge, som ligger på syvende plass og scorer forholdsvis høyt på både lønn og levekostnader, er det det lave antallet ledige designstillinger på LinkedIn som trekker mest ned.

Bob Stolk, grunnlegger av Hello Ivy, uttaler:

– Selvfølgelig er det mange personlige faktorer som spiller inn i valget av hvor man skal bo og jobbe, men analysen vår gir nyttig tankemat for designere som vurderer en potensiell karriereendring. Tysklands sterke designarv, gode økonomi, utdanningsmuligheter og globale tilkobling gjør det til en klar vinner i undersøkelsen vår.

Se fullstendig liste over de beste landene for designjobbing her.