Nye filmpriser i Cannes Lions

Verdens største reklamefestival oppretter to nye priser i konkurransen. Begge er viet ekstraordinære filmer vist i utradisjonelle medier.Filmer laget for internett, mobil og andre skjermbaserte kommunikasjonsverktøy, som hverken er kino eller TV, kan fra i år melde på bidrag i den nyopprettede kategorien «Other film content». I tillegg skal interaktive og integrerte filmer (laget spesifikt for mer enn tre forskjellige skjermmedier og skreddersydd for hvert medium) få sin egen kategori.

Virale filmer og mobile enheter er ikke noe som dukket opp i fjor. Så hvorfor nå? Styreformann for festivalen, Terry Savage, forklarer.
– Dette er tematikk som er gjenstand for konstante drøftelser mellom oss og bransjens toppledelse. Nøkkelen er å time det riktig. For tidlig er like galt som for sent. Det er åpenbart at vi mener at dette er det rette tidspunktet.Nok å gjøre Flere kategorier betyr enda færre muligheter til å få glimt av den sør-franske solen for de som sitter i filmjuryen. Craig Davis, sjefskreativ i JWT og jurypresident i årets filmkategori, gledegruer seg til å sette igang, ettersom kategorien av natur er vag. Han påpeker at en film som «Top Gun», en «pro-krigsfilm» som i praksis var et finansielt og logistikkmessig samarbeidsprosjekt mellom Hollywood og US Navy, i teorien kunne ha blitt meldt på i konkurransen som betalt innhold.
– Det jeg frykter mest er at vi kommer til å drukne i arbeid, og at mye av dette er lengre enn 30 sekunder. Hvor setter du strek? Den egentlige verdien av alle disse Cannes-kategoriene, er diskusjonene rundt dem, sier Davies.

Men på den andre siden vil kategoriene kunne rette søkelyset på talent utenfor den kommersielle allfarvei, slik internett har åpnet porten for unge og eksperimentelle filmskapere. Likeledes har etablerte mestere som Scorsese og Wong Kar Wai demonstrert gjennomslagskraften til de nye mediene ved å gjøre kommersielle oppdrag for henholdsvis Freixenet og Phillips.
– Dette er upløyd mark, og jeg har en følelse av at mange av de gode arbeidene vil komme fra uvant hold, sier Davies.