«OHorten» norsk Oscar-kandidat

Bent Hamers «OHorten» er utvalgt til å være det norske bidraget i i konkurransen om en Oscar til Beste utenlandske film.

12817 f0a53 original
Nominasjonen offentliggjøres 22. januar 2009, og den 81. Oscar-utdelingen finner sted i Los Angeles den 22. februar 2009.
«O’Horten» er en historie om lokomotivfører Odd Horten som må forlate førerrommet for siste gang og gå ut i den store, utrygge verdenen utenfor.
Bent Hamer regnes som en av Norges mest spennende og særegne filmskapere. Han er manusforfatter, regissør og produserer sine filmer selv. Fire av hans spillefilmer har hatt internasjonal premiere i Cannes. Filmene hans har vunnet en rekke internasjonale priser, og er distribuert i over 40 land.
«O’Horten» hadde norsk premiere 26. desember 2007, og internasjonal premiere i «Un Certain Regard»-seksjonen under årets filmfestival i Cannes. Filmen ble nylig vist på filmfestivalene i Toronto og fortsetter turnéen til filmfestivaler i Abu Dhabi, Pusan, Reykjavik, Ghent og Haifa. O’Horten deltar også som eneste norske film også i kappløpet om nominasjoner til en European Academy Award, som deles ut av det europeiske filmakademiet (EFA)i København i desember.

Årets norske Oscar-komité har bestått av: Bjarte Ytre-Arne, avdelingsdirektør for lanseringsavdelingen, Norsk filminstitutt (formann), Elisabeth Sjaastad, kort- og dokumentarfilmregissør og produsent og nestleder, Norsk filmforbund, Vibeke Johnsen, journalist, Nettavisen, Leif Holst Jensen, generalsekretær, Produsentforeningen, Lars Berg, regissør og styreleder, Norske filmregissører, Stine Oppegaard, utenlandsansvarlig, spillefilm, Norsk filminstitutt.