Ønsker verdensomspennende forbud mot tobakksreklame

Verdens helseorganisasjon (WHO) appellerer til alle verdens regjeringer om å forby reklame for alle tobakksprodukter.

9934 bdda3 original

WHO ønsker at all tobakksreklame over hele verden forbys, av hensyn til unge mennesker. Hensikten bak appellen er nemlig å beskytte unge mennesker mot tobakksavhengighet. Organisasjonen operer med beregninger som går ut fra at så mange som en milliard kan mennesker kan komme til å dø prematurt på grunn av røyking i dette århundret.

Undersøkelser foretatt av FN-organisasjonen viser at unge mennesker som er utsatt for tobakkreklame også har større risiko for å begynne å røyke, og mindre sjanse til å klare å slutte å røyke.

Jenter i U-land WHO beskylder tobakksprodusentene for å bruke stadig mer sofistikere metoder for å lure unge mennesker til å begynne å røyke. Det mest utsatte segmentet er jenter i fattigere land. Ifølge Verdens helseorganisasjon er bare 5 prosent av verden dekket av et generelt forbud mot tobakkreklame, promoaktiviteter og sponsorater.

Organsisasjonen mener også at de eksisterende restriksjonene ikke er effektive sett i lys av at 1,8 milliarder unge mennesker blir møtt av tobakksreklame gjennom internett, magasiner og film.

Ifølge undersøkelsen har antallet kvinnelige og pubertale røykere tredoblet de siste ti årene i Russland, et land med svært få lover mot røyking. I Canada, som har svært mange restriksjoner mot tobakksreklame, er røyking på sitt laveste på 40 år, ifølge eFlux Media.
– Tobakkindustrien fortsetter med spredningen av sitt dødelige produkt som den primære smittebæreren i tobakksepidemien. Tobakkselskapene bruker titalls milliarder dollar på å markedsføre produktene, og titalls milliarder dollar i året på å utvikle og studere og markedsføre til unge mennesker, særskilt i utviklingsland, sier Dr. Douglas Bettcher, direktør for Verdens helseorganisasjons Tobacco Free Initiative.