Opprør i designbransjen

Dette er en sak for Trond Giske, mener Creuna-direktør Mie H. Jørgensen.

Kampanje kunne før helgen melde om at det nok en gang stormer i designbransjen og deres møte med offentlige aktørers anbudskonkurranser. Nå tiltar kritikken av Helse Fonnas krav til designbyråene, og Virtual Garden har valgt å trekke seg fra den pågående konkurransen om oppdraget.

– For å trekke en parallell ber man ikke en byggmester om å bygge huset for å se om det tilfredsstiller ønsker og krav man måtte ha – før man inngår avtale. Vi gjorde Helse Fonna oppmerksom på vår holdning og trakk vår anmodning om deltagelse, sier Gørill Kvamme Nygaard i Virtual Garden Design.Helse Fonna er et offentlig helseforetak i Rogaland som inkluderer blant annet Haugesund sykehus. Gørill Kvamme Nygaard trakk Virtual Garden fra konkurransen om Helse Fonna sitt designoppdrag. – Den lave kunnskapen er en kjennsgjerning, sier hun.

– Føyer seg inn i rekken
Før sommeren hadde ikke Høyskolen i Oslo noe annet valg enn å avlyse en konkurranse med reklame- og designbyråer. Samtlige deltakere med unntak av ett, trakk nemlig sine tilbud fra konkurransen. Flere, deriblant Annie Myhre og Designbyråforeningen, mener de offentlige aktørene er verstingene i klassen. Også Gørill Kvamme Nygaard deler dette synet.
– Helse Fonna føyer seg inn i rekken av flere offentlige aktører som ber om kreative løsninger som en del av grunnlaget for å velge designbyrå. Det er synd at den generelle kompetansen knyttet til det å velge samarbeidspartner innen grafisk design er så lav at man føler behov for å se løsninger for ta et valg på designbyrå.

– Dette er en sak for Giske Administrerende direktør i Creuna, Mie Heireth Jørgensen, mener de offentlige aktørene undergraver den norske designbransjen, som møter stadig sterkere konkurranse spesielt fra England.
– Myndighetene er jo så opptatt av å fremme norske designmiljøer, samtidig som anbudsinvitasjoner fra det offentlige, og noen større virksomheter, faktisk svekker designbyråenes muligheter for å vokse seg lønnsomme og sterke.

Direktøren konkluderer med at hvis ikke politikerne skal nøye seg med fine festtaler, så må en sak som Helse Fonnas designkonkurranse opp på politisk toppnivå.
– Vi må ruste opp det norske miljøet, ikke tappe det for krefter med krav om gratisarbeid og byråkratiske prosesser. Dette er egentlig en sak som burde opp på Giskes bord, oppfordrer Mie H. Jørgensen.

Artikkelen er også publisert hos Kampanje.