Øya ble knutepunktfestival

Øyafestivalen er valgt ut som knutepunktfestival og har sikret seg ti millioner i støtte de neste fire årene.Fem store festivaler har kjempet om å bli den første knutepunktfestivalen innenfor pop og rock i Norge. Torsdag offentliggjorde kulturminister Trond Giske at Øyafestivalen, som hver august arrangeres i Middelalderparken i Oslo, blir vinneren.

– Det er både en ære og en utfordring å bli første knutepunktfestivalen for rock. Vi syntes vi hadde skrevet en veldig god søknad, sier pressetalsmann for Øyafestivalen, Jonas Prangerød, til Oslopuls.

Festivalen oppgir at de blant annet skal bruke pengene på økt internasjonal satsing. Knutepunktoppdraget innebærer 2,5 millioner i støtte hvert år i fire år fremover. Kulturdepartementet mente Øyafestivalen skåret best på kriterier som stabil økonomi, kunstnerisk bredde, musikalsk nytenkning, publikumsbesøk og internasjonal satsing.
– Festivalen har også et godt nettverk med høy kompetanse, og er i front når det gjelder miljø og satsning på økologiske produkter, mener Giske.

Quart ned fra tronen Quartfestivalen var lenge favoritt til å bli knutepunktfestival, men Trond Giske innrømmet at gjennomføringen av årets festival fikk ham til å skifte mening, etter mange personutskiftninger, stort underskudd og nedgang i besøket.

Både sjef for By:Larm, Erlend Mogård Larsen og festivalsjef for Quart, Daniel Nordgård, uttrykte skuffelse over beslutningen. Bookingansvarlig Toffen Gunnufsen i Hovefestivalen mente imidlertid at Øyafestivalen var et bra valg.
– Vi mente Hovefestivalen hadde en sjanse på grunn av kompetansen til dem som er involvert, men festivalen har tross alt bare eksistert i ett år, sier Gunnufsen til Oslopuls.

Knutepunktfestivalene er festivaler
innenfor ulike musikksjangre som mottar offentlig støtte hvert år; 60 prosent fra staten og 40 prosent fra fylkeskommune eller kommune. Denne statusen deles i fra før av Molde Internasjonale Jazzfestival, Olavsfestdagene, Festspillene i Bergen, Festspillene i Nord-Norge, Ultimafestivalen, Festspillene i Elverum, Notodden Blues Festival, Førde Internasjonale folkemusikkfestival og Mela.