«Pappaperm» smitter over grensene

Den siste tiden har en rekke medier over hele verden fattet interesse for «Pappaperm», Ståle Gerhardsens selvutgitte bok basert på illustrasjoner fra tiden i foreldrepermisjon.

87499 88320 original
Ståle Gerhardsen med bøkene «Pappaperm» og «Hva som helst», sistnevnte fra i høst.
87500 16255 original
87501 e6d12 original
87502 eadb5 original
87503 ede04 original
87504 c5932 original
87505 1c5fb original
87506 e721e original
87507 1fb2a original

Da tobarnsfar, illustratør og designer Ståle Gerhardsen sist gikk ut i foreldrepermisjon, samlet han illustrasjonene sine fra pappapermhverdagen på Instagram under emneknaggen #pappapermtegninger. Aviser som Adresseavisen og Bergens Tidene var raske til å snappe opp bildene, og da tok det ikke lang tid før idéen om en bok ble født, noe som ble realisert i fjor gjennom en kronerulling-kampanje.

Boken ble omfavnet av mange, blant annet kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

De siste dagene har illustrasjonene dukket opp på aviser og nettsteder som Diply, The Independent, CafeMom og A Plus, med flere.

Gøy med hebraisk tegneseriefont

Gerhardsen synes både det er gøy og litt rart med all oppmerksomheten, forteller han til kreativtforum.no.

– Det er en veldig merkelig følelse å se illustrasjonene mine i innpakningen til de utenlandske nettstedene. De fleste spør om lov til å poste illustrasjonene med tanke på åndsverk og slikt, og det er toppers. Men det er også litt gøy å se hvordan for eksempel Israel har klippet ut den norske teksten og satt inn hebraisk tegneseriefont. Eller hvordan De Forente Arabiske Emirater valgte å skrive om saken uten å vise fram illustrasjonene.

– Og det aller gøyeste er jo all feedbacken det har skapt her hjemme. Forhåpentligvis dukker boken opp under flere juletrær i år også.

Han avslutter med et apropos.

– Om noen der ute driver et forlag som kan gi ut bøker på engelsk i det store utland, give me a call. «Pappaperm» kan lett gjøres om til «Paternety Leave» altså …

Gerhardsen ble tidligere i år priset som Årets trønderske designer i Adresseavisens UT-Awards. Han har vært Art Director i Tibe T i seks år, men sa opp jobben høsten 2016 for å starte for seg selv i selskapet Jobben Min AS.