Paradox med fem filmer i YDA

Produksjonsselskapet Paradox har gått videre til finale i Young Director Award (YDA) med hele fem filmer. Vinnerne blir offentliggjort under Cannes Lions-uka.

9830 e600a original
9831 73ff3 original
9832 fb4dd original
9833 24d3d original
9834 f0c9d original


YDA er en prestisjetung årlig talentkonkurranse for regissører som beveger seg opp og fram. Konkurransen arrangeres av Shots.net og cfp-e (Den europeiske føderasjonen for kommersielle filmprodusenter). Konkurransen er ikke en del av det offisielle Cannes Lions-programmet, men vinnerne kåres likefullt i Cannes under Lions-uka, og får stor oppmerksomhet.

Gry Sætre, produsent i Paradox har i år vært jurymedlem i to av konkurransens fire kategorier, European Broadcast og Non-European Broadcast. Hun fikk selvsagt ikke lov til å stemme på seg selv, men kan fortelle om et høyt nivå, særlig på filmene i førstnenvte kategori.
– Nå har vi vært i gjennom en utsilingsprosess der vi har sett filmer hver for oss, med stemming over nettet. Den ordentlige juryeringen skjer imidlertid under Cannes Lions-uka, forteller hun.

Er det flere norske finalister med i årets konkurranse?

– Det vet jeg rett og slett ikke. Regissørene som er med får individuell beskjed om de har gått videre, men det blir ikke presentert noen samlet oversikt.

Paradox hadde tre filmer i fjorårets finale, og stiller nå med fem. Er det en viktig konkurranse for dere?
– Det er en viktig arena for yngre, forholdsvis uetablerte regissører, og dem har vi en del av. Faktisk så har alle våre regissører – unntatt Erik Poppe, som er alt for etablert, og Arild Fröhlich, som vært opptatt med innspillingen av «Knullegutt» – gått videre i konkurransen. Fra produsentens ståsted synes jeg det har vært veldig interessant å sitte i juryen, møte produsentkollegaer fra Europa, og se hva slags talent som er ute og rører seg for tiden.

Hvorfor tror du at Paradox hevder seg så godt i år?
– Jeg er overbevist om at vi har lykkes i vår strategi med å spleise regiteam ut av erfarne regissører og nye talenter. Det viser seg gang på gang at de spiller hverandre bedre etter å ha sparret noen runder.

Disse filmene fra Paradox er nominert:

Gnist
Regi: Gaute Hesthagen
Produsent: Gry Sæthre
Byrå: SMFB

Opplysningen 1881 «Tattoo»
Regi: Kristoffer Carlin og Andreas Riiser
Produsent: Jarle Tangen
Byrå: Hei!

Djuice «Gjengleder»
Regi: Andreas Riiser (med sparring fra Kristoffer Carlin)
Produsent: Beate Tangre
Byrå: Kitchen

EBL «The times they are-a-changing»
Regi: Gaute hesthagen og Erik Poppe
Produsent: Gry Sætre og Per Henry Borch
Byrå: Grey

Expert «Magic Moments»
Regi: Kristoffer Carlin og Lasse Gretland
Produsent: Gry Sæthre og Henrik Henriksen
Byrå: Siste skrik

YDA ble arrangert for første gang i 1999, og norske regissører har utmerket seg i konkurransen ved flere anledninger. I 2004 tok Terje Rangnes gull i konkurransen med sine filmer for Sørlandschips, mens Erik Richter Strand fulgte opp med sølv med en film for Redd Barna. Året før tok Bjørn Fast Nagell en pris i samme konkurranse for Mastercard-filmen «Homeless». I tillegg var både Thomas Hilland og Erik Skjoldbjærg på shortlist i 2005.

Onsdag 18. juni klokken 18.00 er det fest og kunngjøring av YDA-vinnerne i Cannes.