Parodi på «Oslo-filmen» introduserte juryen i YDA

I Young Director Award (YDA) i Cannes kom presentasjonen av årets jury i form av en parodi på nyere norsk film fra Oslo. Harselasen er regissert av Bacon-regissør Henrik Dyb Zwart.

Bilde 25 06 2024 klokken 14 40

Young Director Award er filmprisen som fokuserer på å oppdage og videreutvikle unge regissører innen reklamefilmproduksjon. YDA blir tradisjonelt delt ut i løpet av Cannes Lions-uka, utenfor det offisielle programmet, og talenter fra hele verden deltar i konkurransen.

I år ble det YDA-pris til den norske regi-spiren Sindre Mangen Haram fra Westerdals som vant gull for filmen «Nøkkelbarn» i kategorien Short Film 10 minutes and over.

Den essensielle «Oslo-filmen»

Å lage jurypresentasjonen har blitt en årlig tradisjon for Bacon, som har tatt jobben siden 2018. Utfordringen har vært å presentere en haug med navn på en ikke-kjedelig måte. I år tok Henrik Dyb Zwart stafettpinnen.

– Jeg hadde egentlig ingen anelse om hva jeg skulle gjøre eller hva jeg nettopp hadde takket ja til, forteller Zwart.

Da han innså at listen med jurynavn inneholdt 50 navn, omtrent like mange ord som i en kortfilm, falt ting på plass.

– Jeg foreslo at vi lager en hyllest til den essensielle «Oslo-filmen»; en arketypisk film med et melankolsk par som faller inn og ut av kjærlighet i midnattssolen, hvor dialogen består av alle jurynavnene, forteller Zwart.

– Alle norske regissører har laget minst én

– De mest kjente sjangereksemplene er selvfølgelig Triers utmerkede «Oslo, 31. august» og «Verdens verste menneske», men jeg tror nesten alle norske regissører har laget minst én kortfilm i sjangeren, sjøl er jeg selvsagt også skyldig i det. Kortfilmfestivalen i Grimstad har et raust forråd hvert år – og de er gode!

Det var også vinklingen: Å lage en ordentlig, ekte kortfilm så godt vi kan.

– Slike nikk er best når de er laget med like mye lidenskap som i virkeligheten. Det er morsommere slik, tror jeg. Og mye morsommere å lage, forteller Zwart.

Filmen er produsert av Axel Herrlin med Rebekka Rognøy som producer-on-set. DoP var Mario Poljac, 2nd AC var Erik Fitzinger, musikken var av Axel Reite, lyddesign av Andreas Waag Martinsen, fargegrading av Didrik Bråthen, online/VFX av Emanuel Kambo, mens prod.ass var Frida Petrine Rypdal. Fredrik Stenberg Ditlev-Simonsen og Anna Ladegaard spilte henholdsvis Adrian og Marianne.