Permafrost vinner sin femte Red Dot: Best of the Best

Norsk designbyrå i toppen av svært eksklusiv liste etter ny internasjonal hederspris for belysningssarmaturet Luxo Adapt.

Luxo Adapt 03

Designprisen Red Dot er av mange ansett som den mest berømte, internasjonale produktdesignprisen som finnes, og Best of the Best er deres høyeste utmerkelse. Red Dot: Best of the Best er ikke en pris man kan søke om, det er en hedersbevisning som juryen deler ut på eget initiativ.

Med årets utmerkelse har Permafrost vunnet Best of the Best-prisen hele fem ganger siden 2014. Dette plasserer dem helt i toppen av en svært eksklusiv liste, der kun tre andre byråer i verden kan vise til samme uttelling.

Blant tidligere vinnere finnes verdenskjente navn som Philippe Starck, Ronan & Erwan Bouroullec, samt svenske Claesson, Koivisto og Rune, men ingen av dem har vunnet prisen flere ganger det siste tiåret.

– En tidløs, sofistikert fremtoning som man aldri blir lei av

– Årets hedersprisvinner, belysningsserien Luxo Adapt, er designet med bærekraft i tankene. Ett enkelt armatur kan gir lys til opptil fire arbeidsplasser, og reduserer dermed energi- og ressursbruk til et minimum. Materialene og lyskildene har en levetid på mange tiår, og det diskrete formspråket er ment å skape en tidløs, sofistikert fremtoning som man aldri blir lei av, forklarer Andreas Murray, industridesigner og partner i Permafrost.

Luxo Adapt 04

Permafrost har tidligere blitt hedret med Red Dot: Best of the Best-prisen sammen med Ålesundsbaserte Stokke for barnevognen Stokke Crusi i 2014, barnemøbelserien Stokke Steps i 2015 og barnestolen Stokke Clikk i 2020, og også sammen med Cisco (tidligere Tandberg) for videokonferanseskjermen Cisco Spark Board i 2017.

Sammen med Glamox har byrået også vunnet den alminnelige Red Dot-prisen i 2021 for lampeseriene Luxo Motus og Luxo Nordic Collection.

Separatutstilling i Essen

Best of the Best-utmerkelsen henger allikevel ekstra høyt, og gjør at designerne blir lagt merke til internasjonalt. Nå jobber Permafrost med planleggingen av en separatutstilling i Red Dot-organisasjonens eget designmuseum i Essen i Tyskland, der temaet skal være design og bærekraft.

– Permafrost ser på design som et viktig virkemiddel for å skape bærekraftige produkter, og har som mål å skape en emosjonell tilknytning som gjør at brukerne tar vare på produktene sine. På denne måten er estetikk og brukeropplevelser avgjørende for produktenes levetid, avslutter Murray.