Politisk TV-reklame er lovlig

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg knuser det norske forbudet mot politisk TV-reklame. TV Vest vant en enstemmig seier i domstolen.

Den lokale TV-kanalen TV Vest kan ikke bøtlegges for å sende reklame for politiske partier. Det har Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg slått fast. Dermed har også domstolen lagt til rette for at det norske forbudet må fjernes.

En enstemmig domstol har konkludert med at det strider mot yttringsfriheten å nekte politiske partier å annonsere på TV.
– Det er veldig gledelig at vi har fått medhold og at den er enstemmig. Dette bør utløse en endring i regimet i Norge og en del andre land. Denne dommen kommer jo ikke bare TV Vest til gode. Ytringsfriheten er noe vi alle eier og skal ha, sier redaktør Per Fjeld i TV Vest.

Dommen i Menneskerettighetsdomstolen innebærer etter all sannsynlighet at Kulturminister Trond Giske får den utakknemlige jobben med å fjerne et reklameforbud som han selv og regjeringen flere ganger har argumentert hardt for å beholde.

Tre norske rettsinstanser har tidligere gitt staten medhold i at reklameforbudet i Kringkastingsloven er akseptabelt, men Menneskerettskonvensjonen står høyere enn norsk rett. Dermed er det de norske lovene som må endres.

– Vi er jo spente på hva myndighetene i Norge sier. Det vil få betydning fordi EMD står over norsk rett. Også i en del andre land har dette betydning, sier Fjeld til Kampanje.

Hvordan skal dere markere at fem års strid er vunnet?

– På den verdige og moderate måten som vi alltid markerer i Stavanger, sier Fjeld.

Kulturminister Trond Giske vil kommentere dommen fra Menneskerettighetsdomstolen i ettermiddag.

Artikkelen er også publisert hos Kampanje.