Politisk TV-reklame opp til vurdering

Torsdag behandler Menneskrettighetsdomstolen i Stasbourg klagen fra TV-Vest fra 2003.



I 2003 fikk TV Vest bot for ha brutt Kringskastingsloven ved å sende politisk reklame for Pensjonistpartiet i Rogaland. TV Vest nektet å betale bote, og etter å ha tapt både i tingretten og i høyesterett valgte daværende redaktør Per Fjeld å klage staten inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD). TV Vest har fått støtte fra blant annet Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening.

Kringkastingsloven forbyr reklame for livssyn og politikk på norsk TV, og EMD skal nå vurdere om forbudet om politisk reklame er i strid med ytringsfriheten.
– Reklamestriden er en høyaktuell sak, og det var riktig av EMD å behandle saken for åpen rett, sier advokat Kyrre Eggen til Aftenbladet.no. Eggen er en av Norges fremste eksperter på ytringsfrihet.

Følger saken Land som Storbritannia og Irland følger interessert med på saken. Begge land har henvendt seg til EMD etter å ha opplevd lignende prinsippsaker.
– Radio, kino og internett har lov å sende politisk reklame, og dette er en sak om ytringsfrihet i en prinsipiell betydning. TV smelter sammen med andre medier, og det er derfor grovt urettferdig at ikke vi skal få sende politisk reklame, sier Per Fjeld til Aftenbladet.no.

Han mener de har en sterkere sak i dag enn da de tapte i Høyesterett i 2004.

Først til høsten blir det klart om klagen fører frem.