Rørvik i prestisjetungt Sundance-program

Regissør Jakob Rørvik (Babusjka) har nettopp kommet hjem fra Park City i Utah, hvor han som første nordmann har deltatt på Sundance-programmet The Screenwriters Lab.

88084 3f69e original
Zachary Sklar (t.v.), som blant annet har skrevet manuset til Oliver Stones «JFK», var en Rørviks mentorer under Sundance-oppholdet. Foto: Brandon Cruz © 2018 Sundance Institute
88085 9f663 original
Manus-superstjernen Scott Frank («Get Shorty», «Minority Report», «Godless») og Jakob Rørvik diskuterer «Thomas i 10 dimensjoner». Foto: Brandon Cruz © 2018 Sundance Institute
88086 d175a original
Et Eureka-øyeblikk? Foto: Brandon Cruz © 2018 Sundance Institute

Som første nordmann noensinne ble Babusjka-regissør Jakob Rørvik tidligere i vinter valgt ut for å delta på The Screenwriters Lab under Sundance Film Festival.

Prosjektet, som har blitt utviklet i løpet av fem intensive dager i januar, er spillefilmdebuten «Thomas i 10 Dimensjoner», og ved å delta i programmet følger Rørvik i fotsporene til et knippe av de mest markante regissørene på filmhimmelen i 2018. Filmer som er utviklet i Sundance Lab inkluderer legendariske debuter som «Hard Eight» av Paul Thomas Anderson, «Reservoir Dogs» av Quentin Tarantino, «Requiem For A Dream» av Darren Aronofsky, «Beasts Of The Southern Wild» av Benh Zeitlin og «Whiplash» av Damien («La La Land») Chazelle.

Her kan du se Tarantino fortelle om hvordan det var å ha Terry Gilliam som mentor under Screenwriters Lab.

Under LABen har Rørvik bodd i Sundance Mountain Resort, et stykke unna selve festivalen, et idyllisk hyttefelt som Robert Redford utviklet på 70-tallet, omgitt av fjell og med en elv som renner gjennom. De fem dagene har foregått i et heseblesende tempo, og det var bare såvidt vi fikk huket tak i regissøren mellom de mange øktene for å prate litt om hvordan det hele har foregått.

Feedback og råd

«Thomas i 10 dimensjoner» omhandler kvantefysikeren Thomas som tror han er på randen av å knekke koden til universet, men er ute av stand til å løse mysteriene i sitt eget liv, selv om alle som står ham nær – hans sønn, ekskone og mor – prøver å få ham ned på jorden.

Totalt er det 12 prosjekter som utvikles under Screenwriters Lab, av disse er tre internasjonale, resten amerikanske.

– Hvert prosjekt får seks mentorer. Disse er alle erfarne manusforfattere som har lest manuset og setter av flere timer til å gi feedback og råd, forteller Rørvik til kreativtforum.no.

Ydmykende, men god prosess

Mentorene som har jobbet på «Thomas i 10 Dimensjoner» inkluderer Scott Frank («Get Shorty», «Minority Report», «Godless»), Zachary Sklar («JFK», en av Rørviks favorittfilmer), Nicole Perlman («Guardians of the Galaxy») og D.V. DeVincentis («American Crime Story», «High Fidelity»).

– Det er en ganske ydmykende prosess å få feedback fra denne gjengen, men på en bra måte. De ser ting som du ikke umiddelbart ser selv og utfordrer deg på det, men alltid med en forståelse for hvor vanskelig det kan være å skjønne seg på rollefigurer og struktur.

– Under festivalen er det også flere sosiale treff med tidligere deltagere ved LABen. Den store tanken til Sundance Institute er at dette skal være et community livet ut, hvor vi alle fortsetter å prate om de nye prosjektene våre, avslutter Rørvik.

At instituttet leder til resultater er årets festival et bevis på: Hele 12 tidligere LAB-prosjekter får sin verdenspremiere ved Sundance 2018.