Samler koronarelaterte nettsider for fremtiden

Nasjonalbiblioteket legger ned et stort arbeid i å hente ned norske nettsider som handler om koronapandemien. Arbeidet startet allerede for to uker siden, og omfatter mer enn 700 nettsider.

96355 ebe84 original
Skjermbilde fra «Brakkesyke»-stuekonsert onsdag denne uken med Elias Akselsen og datteren Veronica, direkte fra kjøkkenet på Skarnes.

Målet med Nasjonalbibliotekets satsing er at det meste som er publisert på nettet om koronautbruddet skal være sikret og tilgjengelig for fremtiden.

– Netthøstingsteamet vårt bruker nå alle ressurser for å hente ned koronarelaterte sider på netter, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre. – Dette arbeidet vil sikre at framtidens forskere, journalister og andre som lurer på hvordan Norge handlet og taklet koronaen i 2020, vil få et rikt materiale å jobbe med. Nå sikrer vi en god felles hukommelse på dette feltet også.

Av de mer enn 700 nettsidene Nasjonalbiblioteket samler inn for saker om korona, er nesten 300 nettavis- og nyhetssider, alt fra de store nasjonale avisene til små lokalaviser. For å dokumentere utvikling og lokale tiltak, blir dessutan alle nettsidene til kommuner og fylkeskommuner samlet inn.

– På desse nettstedene lagrer vi forsidene en gang i timen. En gang i døgnet lagrer vi på flere nivå, slik at vi også får med artikler som ligger dypere inne i hierarkiet, forteller senioringeniør Thomas Langvann fra netthøstingsteamet.

– Vi har funnet fram til en rekke andre nettsider som også er relevante for å dokumentere koronakrisen, legger seksjonsledar Gretel Westman til. – Vi samler inn alt frå nettsidene til Helsenorge, Folkehelsesinstituttet, NAV og Avinor til bobilverden.no og Canariposten.no, for å nevne noen få.

Vil bevare konserter i sosiale medier

En rekke musikere har tatt i bruk sosiale medier for å holde livekonserter nå mens de fysiske møteplassane er stengt for publikum. Disse plattformene krever innlogging, og Nasjonalbiblioteket har derfor ikke anledning til å høste her på samme måte som på nettsider som blir regnet for å være offentlige.

– Vi har nå tatt kontakt med syv ulike aktørar som arrangerer slike konserterr, blant andre «Brakkesyke», «Koronerulling» og «Rock mot virus», og oppfordrer dem til å sende oss opptak av konsertene, slik at vi kan bevare dem som dokumentasjon på hvordan kulturlivet lever videre i denne perioden, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.