Satser på kunstig intelligens

Denne uken lanserer det digitale byrået Bakken & Bæck Orbit en teknologi som ved hjelp av kunstig intelligens er trent opp til å forstå og gjenkjenne norsk språk.

43858 aba9c original
Gunnar Aastrand Grimnes. Foto: Kimm Saatvedt

– Orbit er en ekstremt avansert teknologi for tekstanalyse, og den første i sitt slag på norsk, forteller daglig leder Tobias Bæck.

– Teknologien kan blant annet gjenkjenne personer, steder og bedrifter i en tekst, og dermed øke kvaliteten og relevansen på relaterte artikler, autogenerere tags eller kobles opp mot eksterne kilder for å finne ikke-åpenbare koblinger.

– I tillegg til å forbedre brukeropplevelsen hos nettaviser, vil teknologien kunne sortere og kategorisere store mengder data, som for eksempel vil være av interesse for selskaper med innholdstunge tjenester, eller bedrifter som trenger en presis søkemotor til interne dokumenter, mener Bæck.

Vil gjenkjenne negativ omtale

Utviklingen har vært ledet av CTO Gunnar Aastrand Grimnes (bildet), som har en doktorgrad i kunstig intelligens og som jobber ved byråets kontor i Tyskland.

– Dette er en teknologi som blir mer presis desto mer den brukes, men den er foreløpig trent opp ved hjelp av flere milliarder ord og er 95 prosent nøyaktig, hevder Grimnes, som har jobbet ved German Research Center for Artificial Intelligence (DFKI) i åtte år før han begynte i Bakken & Bæck i fjor.

– Vi jobber nå med å trene teknologien til også å kunne skjønne om tekstens innhold er positiv eller negativ, noe som kan bruke til grundigere medieovervåking, kontekstuell annonsering eller til å sortere kundehenvendelser, forteller Grimnes.

orbitapi.com

Bakken & Bæck er et digitalt produktutviklingsbyrå som hjelper startups og etablerte selskaper med å utvikle nye, eller forbedre eksisterende produkter og tjenester. De arbeider blant annet for NRK, Aftenposten, Nortura, Assessio og JottaCloud.