Siste Skrik i 30 år

1. juni er det 30 år siden Siste Skrik Kommunikasjon ble etablert, en byråhistorie som har vart lengre enn de fleste.

Siste Skrik Grundere 1994x
Fra oppstarten i 1994: Tekstforfatter Mona Bidne, daglig leder Elizabeth Hartmann, prosjektleder/producer Tine Bergh og AD Anne Nilseng. Foto: Siste Skrik

I 1994 var det ikke hverdagskost at fire jenter gikk sammen om å starte byrå. Siste Skrik ble derfor raskt omtalt som jentebyrå. Men ifølge daglig leder Elizabeth Hartmann, tekstforfatter Mona Bidne, AD Anne Nilseng og prosjektleder/producer Tine Bergh har forretningsidéen aldri ligget i kjønnet, men i måten å drive byrå på.

– Samtidig må det sies at mange kunder likte at vi var et byrå med mange kvinner, så det var nok også et behov i markedet, sier Elizabeth Hartmann. Hun legger til at byrået fort fikk mange kunder, og da ikke bare annonsører med kvinnelige målgrupper, men også innen bank, reiseliv, finans og offentlige virksomheter.

Så muligheten i det offentlige

– Vi var en av de første som så mulighetene innen offentlige etaters behov for kommunikasjon, og har jobbet med 20-30 offentlige virksomheter gjennom tiden. Vi har blant annet jobber 12 år med Utdanningsdirektoratet, med kommunikasjonsoppgaver innen alt fra regjeringens manifest mot mobbing, til rekruttering av lærebedrifter og informasjons- og motivasjonsfilmer for lærere og barnehagelærere. Vi har også i mange år jobbet med Bufdir, DSS, IMdi, Norad, NAV, UiO og UiT, bare for å nevne noen, forteller Hartmann.

Og reisen er ikke slutt.

– Vi jobber fortsatt med rekruttering av lærebedrifter til unge som skal ut i lære. I tillegg har vi gjennom våre 30 år rukket å jobbe med mange kjente merkenavn, fra små aktører som Den Blinde Ku og CuraMed halstabletter til Posten og Siemens. For ikke å glemme to store folkeaksjoner for å redde Gudbrandsdalsosten.

Hun legger til at en suksessfaktor gjennom byråets historie er lange kundeforhold. – Vi har mange ganger opplevd at kundekontakter som bytter jobb blir til en ny kunde, sier hun.

Har aldri lånt en krone

Siste Skrik har bare talt 20 personer på det meste, og på spørsmål om byrået aldri har hatt som ambisjon å bli større enn det, svarer Hartmann nei.

– Flere enn 20 medarbeidere krever en større ledelse, og vi har vært mer opptatt av en sunn økonomi enn en stor vekst. Når det er sagt har vi aldri lånt en krone, hatt kassekreditt, firmabiler eller leasing av maskiner, med unntak av dagens printer. Alle kostnader er tatt over driftsbudsjettet.

– Nå gleder vi oss til å feire alle ansatte, kunder og samarbeidspartnere som har bidratt til at vi kan feire 30-årsjubileum. Fredag samler vi en gjeng til hagefest med god mat og drikke, og håper værgudene er med oss, avslutter Hartmann.