Skyhøy kvalitet og store følelser: Det er klart for Gullblyanten 2023

Ida Fjeldbraaten og Tone Humblen i tomanns-byrået Mint Creatives hadde mer enn nok å ta tak i som årets jurypresidenter da juryeringen foregikk for noen uker siden. Nå ser de frem mot prisutdelingen førstkommende fredag.

Idaogtone2
Ida Fjeldbraaten og Tone Humblen i Mint Creatives er årets jurypresidenter i Gullblyanten. Foto: Werner Juvik

En av mange grunner til at Gullblyanten er så prestisjetung, har å gjøre med hvor «umulig» det er å nå opp. Ifølge normen for hvor strikt man skal være under juryering, som ble strammet inn i 2016, skal antallet premierte arbeider helst ligge på mellom 10 og 12 prosent av de påmeldte. Dermed har årets jurypresidenter truffet midt i blinken, på 11,1 prosent.

Men det kan gjøre vondt å være streng.

– Det er jo til å grine av hvor vanskelig det er å bli premiert, forteller Tone. – Vi var på forhånd veldig spent på hvor mye arbeid vi ville få inn, tatt i betraktning det røffe året som har vært. Og folk har vært veldig nøye med hva de velger å sende inn – eller ikke. Det var jevnt over skyhøy kvalitet, og det er i seg selv unikt inspirerende å få muligheten til å gå gjennom så mye bra greier.

I årets konkurranse ble 507 jobber juryert. Flere enn fryktet, men færre enn det som er vanlig.

– Og det gjør jo sitt til at vi skal nå den prosenten så blir det naturlig nok færre jobber som blir premiert, forteller Ida. – Vi er ikke fan av den normen i den forstand at vi gjerne skulle ha sett at det ble delt ut bronse, sølv og gull i hver kategori, slik det er på idrettsarenaen. Det gjør dritvondt å sloss for den prosenten, men det er jo en del av oppdraget.

En svært grundig jobb

I fjor ble antallet juryer redusert fra syv til fem, og den ordningen valgte duoen å fortsette med.

– Det blir jo enda mer å gjøre for de som stiller i jury, men samtidig blir jo nåløyet for å slippe inn enda litt smalere. Det virket det som at de utvalgte var bevisste på og tok tilliten de fikk på alvor ved å gjøre en svært grundig jobb. Når en jury får flere kategorier å jobbe med, danner det seg også et bedre bilde over hvordan det kreative året har vært. Og må man jo gi det noen år for å se om ny juryordning fungerer bra, forteller Tone.

– Et annet aspekt er at mer av juryeringen foregår hjemme, og en fordel med det er at man kan skille ut det som ikke skal premieres, og bruke mer tid i juryrommet på å diskutere jobbene som skal hedres. Samtidig kom det nok litt som et sjokk på mange at man allerede første dag på fysisk juryering kutter til premierte jobber, legger Ida til.

Jury 1b
Jury 1 (Tekst, Print, Håndverk, Audio, Student kommunikasjon, PR) fra venstre, bak: Ole Henrik Stubberud (GK), Marcus Hassel (TRY), Kristin Selfors (Hyper) og jurysekretær Anna Katharina Løvseth (NORD DDB). Fra venstre, foran: Stein Simonsen (Anorak), Torbjørn Havn (Publicis Kitchen), juryleder Pia Ølstad (NORD DDB) og Markus Ivan Johansson (Brunch). Foto: Werner Juvik
Jury 2
Jury 2 (Film kort, Film lang, Brings DM-pris, Media, Young Lions-kategoriene) fra venstre, bak: Juryleder Ester Hjellum (Morgenstern), Tore Woll (Tante Randi), Kristian Haukland (WAL), Eirik Sørensen (TRY), jurysekretær Ulla Hennum Birkrem (Morgenstern). Foran, fra venstre: Mari Kihle (Apriil), Henriette Fürst (NORD DDB), Ole-Andreas Finseth (Publicis Kitchen) og Nina Bugge (ANTI). Foto: Werner Juvik
Jury 3b
Jury 3 (Utendørs, Aktivering, Veldedig, Digitalt og sosialt, Integrert, Produkter og tjenester) fra venstre, bak: Malin Bjørhovde (Per Høj), Sebastian Graf Stenberg (Morgenstern), Sindre Veseth Foss (Atyp), Frank Nystuen (NORD DDB). Foran, fra venstre: May Linn Michaelsen (Knowit Experience), juryleder Torny Hesle (Torny&Ingrid), Thea Emanuelsen (POL) og Iselin Dalaaker (WAL). Foto: Werner Juvik
Jury 4b
Jury 4 (Identitet, Pakningsdesign, Student Design): Bak, fra venstre: Juliane Stensrud (MOS), Simen Grankel (Dinamo), Erlend Kannert Istad (Neue), juryleder Kjetil Wold (ANTI Hamar). Foran, fra venstre: Kristina Henrichsen (Narrativ), Louise Pedersen (Anorak), Tonje Jæger (TRY) og Svein Haakon Lia (Bleed). Foto: Werner Juvik
Jury 5b
Jury 5 (Effekt), fra venstre, bak: Espen Haugen (Los&Co), Grete Noem (Mills), Marius Eriksen (POL). Foran, fra venstre: Kine Bergseth (Tibber), Rachel Øveraas (Willder), Camilla Halleraker (Publicis Starcom), juryleder Linn Johnsson (Anorak). Foto: Werner Juvik

Ingen dans på roser

At Gullblyanten er den viktigste konkurransen for kreative byråer, medfører naturlig nok at det er store følelser i sving under juryering, og selv om kreatørene i Mint langt fra er blåøyde, ble de til tider overrasket.

– Det var faktisk en som var så engasjert at vedkommende falt av stolen. En annen gang måtte en jury avbryte diskusjonen, ta en pause og gå en rusletur for å lufte tankene. Men det er jo gøy at det koker litt, forteller Tone.

– Men det er ikke bare moro å være budbringeren når det for eksempel kommer plagiatbeskyldninger eller liknende floker. Det var også helt utrolig mye jobb, veldig slitsomt, men heldigvis også utrolig inspirerende, og det gir alt arbeidet som er involvert en større mening.

Nye kategorier ga mersmak

Årets jurypresidenter justerte litt på årets kategorier ved å dele Film-kategorien i kort og lang, og droppe Onlinefilm. De introduserte også en egen kategori for Tekst.

– Vi synes de nye filmkategoriene funket bra, og fikk også tilbakemeldinger på det. Vi fikk også tilbakemeldinger fra folk som hadde savnet en tekstkategori. Men når det gjelder Tekst så erfarte vi at kategoribekskrivelsen burde vært tydeligere, ettersom det ble en del diskusjoner i juryrommet. Men den kategorien må også få lov til å utvikle seg litt, og vi håper de påtroppende, Mads og Øyvind* tar det med seg videre. Og det ble jo en stor kategori med mange fine arbeider, forteller Ida.

Mint-duoen gleder seg til prisutdelingen på Konserthuset fredag kveld.

– Det er på tide med en ordentlig fest nå, det trenger vi alle sammen. Vi er selvfølgelig spente på stemninga i rommet, men gleder oss først og fremst til å feire alle vinnerne.

* Øyvind Waage og Mads Rønold fra Per Høj er neste års jurypresidenter i Gullblyanten.

Har du spørsmål rundt prisutdelingen førstkommende fredag? Du finner svarene her.