Snudde melkesalget og havnet øverst på STELLA-pallen

Norges mest effektive kampanjer er kåret: TRY gikk til topps i STELLA med fire stjerner for strategien som snudde salget av Tinemelk fra minus til pluss. Samme byrå mottok også Æresprisen, mens Hegnars Businessprisen gikk til ANTI Bergen for rebrandingen av Festspillene i Bergen.

84393 e774a original
84394 2f7ce original
84395 ecbc7 original
84397 3cbac original
84398 85d31 original
84399 9eb48 original
84400 133d0 original
84401 d7232 original
84406 ed0bc original
84412 3a84e original
Én stjerne til Kitchen for «Meny – Spiser du bedre, lever du bedre» for Meny. Fra venstre: Anders Holm fra Kitchen, Christian Kildal Hansen fra Meny og Espen Haugen fra Kitchen. Foto: Tor Lie.
84413 78a20 original
Kim Herlung fra SMFB Engine tok i mot prisen for én stjerne til «Diadora Delivery» for Diadora. Foto: Tor Lie.
84414 de5c5 original
Tryg Forsikring fikk én stjerne for «Det handler egentlig ikke om forsikring». Fra venstre: Torbjørn Lomelde og Helene Engevik Lundseng fra Tryg Forsikring. Foto: Tor Lie.
84417 b9ade original
ANTI Bergen vant én stjerne for «Bergen International Festival brand campaign 2013-2016» for Festspillene i Bergen. Fra venstre: Endre Berentzen, Robert Dalen, Meghan Beaton og Tom Morgan. Foto: Tor Lie.
84419 6bbec original
Juryleder Gro Myking fra KLP delte ut prisene. Foto: Tor Lie.
84420 1225f original
Gretha Nicolaysen i Hegnar Media delte ut Businessprisen til ANTI Bergen for oppgaven om Festspillene i Bergen.
84421 984f9 original
ANTI Bergen med den ranke Businessprisen, som deles ut av Hegnar Media. Fra venstre: Endre Berentzen, Meghan Beaton, Tom Morgan og Robert Dalen.
84422 88e22 original
To stjerner til Saatchi & Saatchi for «Smash! Til nye høyder ved å finne tilbake til røttene» for Nidar/Orkla. Fra venstre: Patrik Bergfjord fra Saatchi & Saatchi og Anders Bjørneby fra Orkla. Foto: Tor Lie.
84424 1f306 original
POL fikk tre stjerner for «Lanseringen av Vipps» for DNB. Fra høyre: Aina Lemoen Lunde fra DNB, Monika Augustsson fra POL, Eirik Landsen Henriksen fra DNB. Foto: Tor Lie.
84425 759ae original
HK Reklamebyrå ble honorert med tre stjerner for «Fosterhjemsrekruttering 2015-2016» for Bufdir. Foto: Tor Lie.
84426 60922 original
TRY vant fire stjerner for bidraget «Tinemelk – hvordan snu en supertanker» for TINE. Fra venstre: Hege Fjereide og Øystein Ulvær fra TINE, Helge Gjertveit og Ester Hjellum fra TRY. Foto: Tor Lie.
84427 d719f original
Morten Michalsen, CEO i MTG TV, delte ut Æresprisen til TRY. Foto: Tor Lie.
84428 db5b8 original
TRY, med Kjetil Try i spissen, vant også Æresprisen. Foto: Tor Lie.
84430 61aa0 original
Inge Hofstad Kjeilen fra RED Media vant én stjerne for «Operaen - WAR» for Den Norske Opera & Ballett. Foto: Tor Lie.
84431 412aa original
84433 301be original

Onsdag ettermiddag ble prisene i Stella – Effektiv kommunikasjon delt ut på Oslo Konserthus, hvor ni caseoppgaver av 33 kvalifiserte bidrag ble premiert. Det er Kreativt Forum som står bak konkurransen, som er laget etter mønster av den britiske IPA Effectiveness Awards, den mest prestisjefylte og faglig gjennomgripende prisen av sitt slag i verden. I Stella er det antallet stjerner som utgjør valørene, og det er teoretisk mulig å vinne opptil fem stjerner, noe som ennå ikke har skjedd siden konkurransen ble etablert i 1998.

Det var Svein Roger Selle fra Geelmuyden Kiese som var konferansier under prisutdelingen.

Fire stjerner til TRY for Tinemelk

På toppen av pallen i år var det én caseoppgave, TRYs «Tinemelk – hvordan snu en supertanker», som funklet sterkest med fire stjerner. Med en målsetning om å stanse det store salgsfallet de siste årene, blant annet ved hjelp av kommunikasjonskonseptet «Ingenting slår et glass iskald Tinemelk», snudde byrået salget fra en estimert nedgang på 160 millioner kroner til en oppgang på 100 millioner kroner.

I juryens begrunnelse heter det blant annet: «Utfordringen er smart løst, og har beviselig hatt god effekt. Isolasjon av effekten er også redegjort for, med en god drøfting av øvrige potensielle faktorer som påvirker. Isoleringen av kommunikasjons rolle er dermed meget godt utført.»

Vipps-lansering og fosterhjemsrekruttering

To casoppgaver mottok tre stjerner hver i årets konkurranse: POL for lanseringen av DNBs mobilbetalingsløsning Vipps og HK reklamebyrå for fosterhjemskampanjen til Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet).

Førstnevnte har de aller fleste fått med seg: Da DNB lanserte Vipps i mai 2015 var ambisjonene skyhøye: De skulle ha 400.000 nedlastninger og 100.000 brukere i løpet av tre måneder og en million nedlastninger i løpet av et år. Resultatet var over all forventning, og etter 13 måneder hadde to millioner nordmenn lastet ned Vipps, mens verbet «å vippse» forlengst var veletablert.

I caset «Fosterhjemsrekruttering 2015-2016 av HK Reklamebyrå for Bufdir, forteller de historien om hvordan ny innsikt ble brukt til å utvikle ny strategi og nytt kommunikasjonskonsept som ga oppdragsgiver rekordresultater. I løpet av kampanjeperioden mangedoblet de responsen fra potensielle fosterforeldre, økte kjennskapen i befolkningen og endret holdningene til det å være fosterhjem.

Smash! tilbake til røttene

Én caseoppgave vant to STELLA-stjerner i årets konkurranse: «Smash! Til nye høyder ved å finne tilbake til røttene» av Saatchi & Saatchi for Orkla/Nidar. Etter en jevn salgsnedgang de siste årene ble Smash! relansert med et tydelig budskap: noen ganger er det helt ok å gi litt faen og tillate seg selv litt ren nytelse. Med en TV-tung kampanje og en sosial hale lykkes byrået å tredoble salgsmålene og etablere salget på et konsekvent høyere nivå.

Fem bidrag fikk én stjerne

Hele fem casebidrag vant én stjerne hver:

• «MENY – Spiser du bedre, lever du bedre» av Kitchen for MENY, om hvordan kampanjetiltak har snudd butikkjeden tilbake til kjernen og bidratt til vekst og økt kjennskap.

• «Diadora Deliviry» av SMFB / SMFB Engine, om relanseringen av den falmede åttitallsstjernen Diadora og løpeskoen N9000 i flere markeder internasjonalt.

• «Det handler egentlig ikke om forsikring» av Hjaltelin Stahl for Tryg Forsikring, om hvordan ny kommunikasjon økte gjennomslagskraften til selskapet og skilte Tryg fra konkurrentene

• «Bergen International Festival Brand Campaign 2013-2016» av ANTI Bergen for Festspillene i Bergen, om hvordan den nye merkevareidentiteten fungerte både som reklame, produkt og performance, og førte til en eksplosjon i antall deltakere. Det samme bidraget mottok også Hegnars Businesspris.

• «Operaen – WAR» av RED Media Consulting for Den Norske Opera & Ballett, om hvordan Operaen benyttet sin største styrke, fasaden, til å fortelle de på utsiden hva som skjedde på innsiden.

Det ble ikke delt ut Grand Prix i årets konkurranse.

TRY vant Æresprisen

Foregående år har STELLAs Ærespris gått til enkeltpersoner, men i år har juryen valgt å premiere et byrå som har vunnet Grand Prix to ganger og har sanket til sammen 25 STELLA-stjerner gjennom konkurransens historie.

Her følger utdrag av juryens begrunnelse:

«Opp gjennom årene har flere enkeltpersoner gitt sine unike bidrag til STELLA og for dette arbeidet blitt hedret med Stellas Ærespris – og målet har altså hele tiden vært å bidra til å få den norske reklamebransjen opp på et topp internasjonalt nivå når det gjelder effektiv, kreativ kommunikasjon.

18 år etter innstiftelsen av STELLA, mener jeg vi kan si at bransjen har nådd dette nivået. I motsetning til fotballen, så er de beste norske aktørene på nivå med de beste engelske … og vi har et norsk lag, som skal hedres med STELLAs Ærespris i dag. Det er altså ikke en enkeltperson, men en bedrift i år tildeles Æresprisen.

Det er viden kjent at de har gjort det skarpt i kreative konkurranser. Men det er kanskje ikke så kjent, at dette byrået har sanket flest stjerner over tid (25), i STELLA i tillegg til å ha vunnet konkurransen 2 ganger (Grand Prix). At en rekke forskjellige personer har bidratt og at bidragene spenner over mange år, vitner om at et av landets største kommunikasjonshus har tatt et industrielt ansvar. Dette er ingen selvfølge, og det er en ærespris verdig!

Årets æresepris går til TRY! Gratulerer og vel fortjent!»

Businessprisen til ANTI Bergen for Festspillene i Bergen

Hegnar Media deler ut Businessprisen, noe de har gjort siden starten av Stella. Formålet er å inspirere til at kommunikasjon og reklame kan være avgjørende for en bedrifts sukesess og resultat. Gretha Nicolaysen i Hegnar Media delte ut Businessprisen til ANTI Bergen for oppgaven om Festspillene i Bergen, med følgende begrunnelse:

«Å revitalisere en tradisjonsrik merkevare i et konkurranseutsatt marked er i seg selv en vanskelig oppgave. Resultatene viser at dette har man klart på en forbilledlig måte.

Gjennom god bruk av innsikt, god målgruppeforståelse, grundig merkevarestrategi og modige valg hva gjelder design, kommunikasjon og kanalbruk, har man skapt appell og interesse i både nye og eksisterende målgrupper.

Verdiskaping har skjedd gjennom kostnadseffektive løsninger og et godt, helhetlig arbeide som virkelig har truffet markedet.

Caset er godt dokumentert innen mange parametere og fasetter. Løsningen har vist seg både kostnadseffektivt og verdiskapende.»


Alle vinnerbildene er tatt av fotograf Tor Lie.