Stjernelag i krafttak for låtskriving

Et stjernelag av norske komponister og låtskrivere bidrar nå i et krafttak for å øke kunnskapen om låtskriving og komposisjon.

50054 c62ca original
50057 c20d6 original

Prosjektet bærer navnet «TONO Sessions», og består av 10 dybdeintervjuer med Bjørn Eidsvåg, Gabrielle Leithaug og åtte andre av Norges mest respekterte låtskrivere og komponister.

– Norge ville ha vært fattig uten sanger å synge eller å høre på. Vi ønsker å gjøre nordmenn mer oppmerksomme på den store verdien og gleden norske sangskrivere, komponister og sangtekstforfattere gir oss alle. Og det er derfor vi lanserer TONO Sessions, en videointervjuserie med 10 fremragende representanter for yrkesgruppen, sier kommunikasjonssjef Willy Martinsen i forvaltningsorganisasjonen TONO, som er produsent av filmene.

Stor bredde

De 10 som intervjues om komposisjon og sangskriving er Bjørn Eidsvåg, Magnus Grønneberg, Frøy Aagre, Hanne Sørvaag, Julian Skar, Martin Horntveth, Marie Munroe, Don Martin, Gabrielle Leithaug og Amund Maarud. Hver av de ti filmene er omtrent 10 minutter lange og byr på lavmælte og ujålete fremføringer av noen av deres mest kjente verk. Filmene vil slippes en etter en utover høsten. Ved hovedlanseringen onsdag 20. august lanseres likevel to filmer, intervjuene med henholdsvis Bjørn Eidsvåg og Gabrielle Leithaug.


– Livslang fascinasjon for låtskriving

Videoserien er produsert av forvaltningsorganisasjonen TONO i samarbeid med Sheriff Film Company og låtskriver og artist Askil Holm. Holm har i en årrekke kombinert egen låtskrivervirksomhet og artistkarriere med undervisningsopplegget «Låtmakerne», hvor elever fra ungdoms- og videregående skole til studenter ved musikkfag på universitet og voksne lærer å skrive musikk. Det er Holm som intervjuer de 10 låtskriverne og komponistene i intervjuserien.

– Jeg kommer fra en sterk låtskrivertradisjon i Trøndelag, og har en livslang fascinasjon for låtskriving og komposisjon. Jeg har et brennende ønske om at flere skal oppdage dette fantastiske faget og håndverket. Det har vært et privilegium å få muligheten til å sette meg ned sammen med noen av landets aller dyktigste musikkskapere, og få dem til å røpe noen hemmeligheter om det å skrive musikk, sier Holm.

– Økt rekruttering

TONO håper filmene vil være til glede både for de som lytter til musikk og for de som skaper den.

– Vi håper TONO Sessions vil inspirere noen til å lage sin første sang eller sangtekst. Samtidig håper vi flere vil oppdage hvor mye samfunnet har igjen for å skape gode rammer for musikkskapere, for eksempel gjennom opphavsretten, som gir både verdighet og salt til maten til musikkskapere, sier Willy Martinsen.