Stokke: Den beste filmen vant

Sølvfisken for august gikk til en halvannet år gammel Kiwi-film, noe mange av KFs lesere stusset over. KIWI-filmen var den beste sammenlignet med de andre filmene på TV2 i samme periode, sier juryleder Rolf Stokke.

6584 566fb original

KF har snakket med juryleder for Sølvfisken, Rolf Stokke for å forsøke å gå konkurransens kriterier og jurysammensetting litt nærmere i sømmene etter at den ett og et halvt år gamle KIWI-filmen «Campingvogn» fra SMFB vant konkurransen i august. I etterkant oppsto det debatt på KFs nettsider.

Reklamefolket lurte blant annet på hvilke kriterier årets jury egentlig legger til grunn for hvilke filmer som vinner, og hvorfor det ikke sitter flere kreatører i juryen. Vi gikk til sølvfisksjefen sjøl, juryformann Rolf Stokke, og fikk følgende svar.
– En Sølvfisk juryeres opp mot det som har gått på TV2 akkurat den måneden. I august fant juryen at KIWI-filmen var den beste sammenlignet med de andre filmene som hadde gått på TV2 i samme periode. Det kan være at det finnes andre mennesker som har oppfatninger om at det er en bedre film som burde vunnet, men det de kanskje ikke vet er om den filmen var på rullen for akkurat den måneden, sier han.

Slik gjøres det Juryeringsprosedyren som sådan beskriver han slik: Juryen får en filmtape i forkant der alle månedens filmer er med. Hvert jurymedlem går igjennom tapen hver for seg og setter seg ned og skriver en hemmelig liste hvor man gir filmene poeng. Alle listene sendes så inn til TV2 som regner sammen poengene, før juryen igjen møtes for å diskutere resultatene.

Har dere i juryen lagt noen føringer for hvilke kriterier dere skal legge til grunn for valg av vinnerfilm? I og med at det er en påfølgende publikumskonkurranse hele kalaset munner ut i?
– Nei, altså dette er en subjektiv fagjury. Man ser først og fremst på ide, kreativitet, produksjon, nytenkning og hele den biten der. Det er ikke slik at man proriterer filmer man tror har en folkelig appell, svarer Stokke.

Hvem som får være med Flere etterlyste både yngre og kanskje flere kreatører i sølvfiskjuryen. Juryen er det i stor grad TV2 selv som velger ut. Men på bakgrunn av hva da? Folk de kjenner?
– Sølvfiskjuryen er en jury som skal representere annonsører, byrå og produksjonsselskaper. Nå er jo kanskje TV2 bedre til å svare på dette, men det handler om å finne folk som har en forutsetning for å sitte i en jury som dette, som har laget mye reklame, enten som utøver fra byrå eller kundeside.

Synes du personlig at det er riktig at det er en halvannet år gammel flm som vinner Sølvfisken? Bør det ikke være en viss grad av aktualitet i vinnerfilmen?

– For å si det sånn, synes jeg det er viktig at den filmen juryen mener er den beste akkurat den måneden er den filmen som vinner. Om filmen er et år gammel eller en uke veier faktisk mindre totalt, avslutter Stokke.