Ti millioner til Treholt-satire

Kultboken «Kommandør Arne Treholts Ninjateknikk II usynlighet i strid 1978» danner grunnlaget for filmen «Nytt norsk håp». I går fikk prosjektet ti millioner i støtte fra Norsk Filminstitutt.



«Nytt Norsk Håp» forteller en historie hvor Arne Treholt er en ninjakommandør som redder Norge under den kalde krigen, i tiden før han ble arrestert og tiltalt for spionasje tidlig på 80-tallet.

Thomas Cappelen Malling utga i 2006 boken «Kommandør Arne Treholts Ninjateknikk II – usynlighet i strid 1978». Dette er Kommandør Arne Treholts håndbok i ninjateknikker fra 1978, da han tjenestegjorde som instruktør på Marinjegerkommandoens Ninjaskole i Ramsund.

«Anarkistisk og original» Norsk Filminstitutt omtaler filmen som en anarkistisk og original Treholt-ninja-historie. Regissør og manusforfatter Thomas Cappelen Malling ønsker ikke å sjangerdefinere filmen sin verken som komedie, drama eller actionfilm.
– Det er vanskelig å sette filmen i en sjanger, det er den sanne historien om ninjakommandøren Arne Treholt. Dette er ikke en komedie, men det er på en måte en sann historie om en ninjatropp, sier Malling til Dagsavisen.

Ytterligere to spillefilmer ble tildelt støtte av Norsk Filmfond i går: «Nokas», filmen hvor regissør Erik Skjoldbjærg rekonstruerer hendelsene under Nokas-ranet i Stavanger i 2005, har fått ni og en halv millioner kroner. Det tredje filmprosjektet heter «Bestevennen», som har mottatt åtte millioner kroner, og er en spenningsfilm for barn, som skal regisseres av Christian Lo og produseres av Lillehammer-selskapet Filmbin.