Nå er det tid for YDA

Young Director Award (YDA) er en prestisjetung årlig talentkonkurranse for regissører som beveger seg opp og fram. Erik Schøien i Produsentforeningen oppfordrer flere norske regissører om å delta i årets konkurranse.

37122 e26fa original

Erik Schøien fra Pravda sitter i Produsentforeningens styre som representant for reklamefilmprodusentene. Han er dermed involvert i CFP-Europe (Den europeiske føderasjonen for kommersielle filmprodusenter), medarrangør av Young Director Award sammen med Shots.net.

Erik Schøien. Foto: KF

– Young Director Award er den største reklamefilmkonkurransen for nye regitalenter. Deltagelse i YDA er en glimrende sjanse for å få vist eget arbeid, både til norsk og utenlandsk reklamebransje. Selv om det ikke er del av det offisielle programmet i Cannes Lions får vinnerne mye oppmerksomhet hos sitt kjernepublikum, forteller Schøien.

Hvert år deltar rundt 400 håperfulle regissører og 900 publikummere. Prisen deles i to hovedgrupper: Europeisk og ikke-europeiske regissører. I tillegg underdeles det i åtte priskategorier: TV-reklame, Test-reklame, Filmskole, Brandet kortfilm, Webfilm, Musikkvideo, Animasjon og Videokunst.

YDA er den eneste større internasjonale filmkonkurransen som er myntet på regissører i startgropa. Norges representant i juryen er i år Mads Astrup Rønning fra Babusjka.

Norske YDA-utmerkelser

YDA ble arrangert for første gang i 1998, og norske regissører har utmerket seg i konkurransen ved flere anledninger. I 2003 vant Bjørn Fast Nagell gull for Mastercard-filmen «Homeless». I 2004 tok Terje Rangnes gull i konkurransen med sine filmer for Sørlandschips, mens Erik Richter Strand vant en sølv samme år for Redd Barna. Både Thomas Hilland og Erik Skjoldbjærg nådde shortlist i 2005. Nå nedlagte Paradox hadde hele fem regissører på shortlist i 2008, og Kristoffer Carlin og Andreas Riiser fikk delt sølv i kategorien European Broadcast. Kristoffer Borgli og Andreas «Bombom» Lisberg var nominert i YDA i henholdsvis 2010 og 2011.

Her finner du YouTube-kanalen til Young Director Award

youngdirectoraward.com

Filmen i mediespilleren er fjorårets franske vinner av kategorien European Webfilm, regissør: We Are From LA, produksjonsselskap: Iconoclast.