Umiddelbar suksess for ateistkampanje

Storbritannias første store antireligiøse kampanje har nådd sitt økonomiske mål på under ett døgn. Utendørskampanjen, som foregår på leddbusser, har mottatt ni ganger beløpet som trengs for å henge i fire uker.



Teksten på plakatene, som skal pryde 30 busser lyder «There's probably no God. Now stop worrying and enjoy your life.» Kampanjen, som ble lansert tirsdag denne uken, trengte opprinnelig 5.500 pund (drøyt 62.000 kroner) for å bli hengende ut kampanjeperioden i London. Innen i går kveld hadde imidlertid donasjonene fra privatpersoner og organisasjoner kommet opp i 47.900 pund (over en halv million kroner).

Ideen til kampanjen ble født på The Guardian-bloggen Comment is Free, av bloggeren og skribenten Ariane Sherine. Hun mener at en ateistisk busskampanje vil være en betryggende motvekt til religiøse slagord som truer ikke-religiøse med helvetes pinsler.
– Vårt budskap er morsomt og lettbent, men det har en alvorlig side ved seg: Nemlig at ateister ønsker seg en verdslig nasjon, en verdslig skole og en verdslig regjering. At dette er et sterk ønske understrekes av at så mange mennesker på så kort tid har ønsket å støtte kampanjen, sier bloggeren i en uttalelse.

Sherine sier videre at hun ble overrasket over reponsen, men at det er gledelig med ekstra penger, som ville kunne finansiere en mer ambisiøs kampanje.



Dawkins stiller opp Forfatteren av ateist-bibelen «The God Delusion» (samt det sjangersprengende evolusjons-verket «The Selfish Gene»), Richard Dawkins, har donert 5.500 pund til kampanjen, som han støtter av hele sitt hjerte.
– Denne kampanjen, som handler om å plassere alternative slagord på London-busser, vil få folk til å tenke. Og tenking er en motsats til religion, sier Dawkins.

I tillegg til Dawkins stiller britenes humanetikere, The British Humanist Association, frivillig opp for å administrere donasjonene.

The Church of England, som blant annet Dawkins jevnlig er i tottene på, reagerer på sobert, britisk vis.
– Kristentroen handler ikke om å bekymre seg eller å ikke sette pris på livet. Tvert i mot: Vår tro frigjør oss slik at vi kan se livet i et riktig perspektiv, sier en talsmann for kirken.

Ateistbussene skal begynne å kjøre i januar 2009.