– Umulig å forholde seg likegyldig til

Karpe Diems video til «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din», regissert av Kavar Singh, er den beste musikkvideoen som har kommet ut i Norge de siste ti årene, ifølge YouTube Music og Dagbladet.

93692 fdeb3 original

Kavar Singh, Karpe Diem og Motion Blur har laget tiårets beste norske musikkvideo, delt ut av YouTube Music, Dagbladet og kåringens fagjury, bestående av Sigrid Hvidsten (Dagbladet, juryleder), Gisle Stokland (730.no), Jakob Schøyen Andersen («Hit for Hit») og Janne Monsen Tveit (730.no).

– «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din» er en musikkvideo som gir seeren frysninger på ryggen og tårer i øynene. Selve låta i seg selv er en sjeldenhet i Norge: Med sine unike litterære grep, bruk av aggressive kommentarfeltkommentarer og harde politiske angrep på en av våre tidligere justisministre, skapte den hard debatt da den kom ut i 2015. Så kommer Kavar Singhs video og legger enda flere lag på kaka. Hans vakre, men forstyrrende bilder, svarte kakkerlakkøyne, og scener på utenforskap, men også glimt av lykke, er det umulig å forholde seg likegyldig til, heter det i juryens begrunnelse.

– Rom til å leke

– Det er ekstra stas å vinne tiårets beste musikkvideo med Karpe-gutta siden de er en av de få artistene i Norge som virkelig bruker penger og har ambisjoner når det gjelder musikkvideo-formatet. Prosessen med å jobbe med dem er veldig givende, der de har tydlige bilder i hodet men også gir filmskaperen rom til å leke i deres univers, og de prøver alltid å gjøre ting som ikke har blitt gjort tidligere i Norge, sier Kavar Singh til kreativtforum.no.

Motion Blur-produsent Espen Horn er strålende fornøyd med resultatet av kåringen. Produksjonsselskapet har hatt mange forskjellige jern i ilden de siste årene i tillegg til reklameproduksjonen, blant annet spillefilmene «Amundsen», «Den 12. mann» og tv-serien «Oljefondet».

– Det er gøy å gjøre andre kunstprosjekter som kortfilm og musikkvideo der filmskaperen kan få utfordret kreativiteten i et annet format og trent seg på andre ting enn reklamefilm. Jeg tror det komplementerer bransjen vår, og vi burde oppfordre til flere slike prosjekter, sier Horn.

Ti nominerte videoer

Juryen hadde i forkant satt sammen en nominasjonsliste på ti norske musikkvideoer: Røyksopp & Robyn, «The Girl and the Robot» (regi: Mike Baldwin), Susanne Sundfør, «The Silicone Veil» (regi: Luke Gilford), Ylvis, «The Fox» (regi: Ole Martin Hafsmo), Daniel Kvammen med Lars Vaular, «Som om himmelen revna» (regi: Eivind Landsvik), Karpe Diem, «Hvite menn som pusher 50» (regi: Marie Kristiansen), Karpe Diem, «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din» (regi: Kavar Sing), Todd Terje, «Inspector Norse» (regi: Kristoffer Borgli), Torgny, «Big Day» (regi: Emil Trier), Mae x Chirag, «Loff» (regi: Eivind Landsvik) og Gabrielle, «5 fine frøkner» (regi: Stian Andersen).

Vinnervideoen har i skrivende stund hele 2,17 millioner avspillinger på YouTube.