«Uteksaminert» og klare for bransjen

Høsten 2020 lanserte DayTwo inkubatorprogrammet DayTwo2, med hensikten å dyrke frem tverrfaglige talenter. Nå er andre runde med praktikanter ferdige med programmet, og Martin og Jimmy er klare for å ta fatt på bransjen.

DSCF7935x
Martin Zupfer Skjærstad og Jimmy Winsjansen klør begge etter å komme seg ut i bransjen. Foto: Yann Bougaran

Dette halvåret har praktikantene, som begge har bachelorgrad i grafisk design fra Westerdals, jobbet som en del av av gjengen i DayTwo. De har holdt på med design av apper og nettsider, og utvikling av visuelle identiteter. Overgangen fra studier til bransje har bydd på en bratt læringskurve.

– Tempoet har vært mye høyere enn hva jeg er vant med fra skolen. Arbeidsflyten er utfordrende og du bør produsere et produkt som kundene er fornøyde med og stolte av, sier Martin Skjærstad.

Praktikantkollega Jimmy Winsjansen har også kjent på at en entrer bransjen i løpefart.

– I begynnelsen var det vanskelig å holde tritt, men etterhvert syns jeg det gikk mye bedre. Nå forventer jeg kort frist på alle oppgaver jeg får utdelt. Arbeidsflyten har vært fin, fordi tempoet krever det, forteller han.

De har fått jobbe med større og mindre bedrifter under oppholdet sitt, og har fått stor frihet til å finne ut av hvordan de vil løse oppdragene som kommer inn.

– Før jeg begynte der så tenkte jeg at «vi er interns, nå får vi drittarbeidet», men det var ikke sånn i det hele tatt! Helt fra begynnelsen så fikk vi helt egne prosjekter å styre med, og jeg vil si at vi har blitt behandlet som en del av resten av teamet, sier Winsjansen.

Til tross for den brå overgangen fra skolebenk til arbeidsliv, sier Skjærstad at han er positivt overrasket over hvordan det har gått.

– Jeg var egentlig klar for å få den harde leksa om hverdagen, men overraskende nok så har det gått veldig, veldig bra. Det har vært veldig spennende, sier Skjærstad.

Fenges av uforutsigbarheten

De har funnet veien til grafisk design på hver sin unike måte, men felles for begge er at begge har trivdes i det kreative fra en tidlig alder. Skjærstad rakk til og med å ta en tur innom militæret, før han bestemte seg for å satse på grafisk design.

– Grafisk design er vel noe som jeg har kommet inn i i senere tid. Sånn i utgangspunktet så startet jeg egentlig å være mer tiltrukket av kreativt arbeid generelt. Jeg har vært glad i å tegne, og jeg har alltid vært opptatt av å lage ting, sier han.

På videregående gikk han studiespesialiserende med formgivning, hvor han spesialiserte seg i klassisk kunst, maling og tegning. Der fikk han en lidenskap for illustrasjon. Han sier at det som fenger han mest ved grafisk design er uforutsigbarheten.

– Problemløsningen er det som fenger meg mest med grafisk design. Jeg har litt gamification-syn på det, i den forstand at det er noen satte regler, og så er den subjektive faktoren i design litt som risikofaktoren i et spill. Det er en uforutsigbarhet i det, og du vet egentlig aldri hvordan folk vil ta det du lager. Det er det som fenger meg mest, sier han.

YouTube-bakgrunner på gutterommet

For Winsjansen begynte det hele på gutterommet i en alder av 13 år.

– Jeg hadde nettopp fått en mac til jul, og var superstolt. Jeg og noen kompiser begynte å lage gratis YouTube-bakgrunner til alle som ville ha, og jeg brukte all fritiden min i Photoshop. Det tok egentlig helt av derfra. Jeg begynte jeg på Medier og kommunikasjon, og senere grafisk design, sier Winsjansen.

Winsjansen tar en tilleggsutdannelse innen UX-design, som han er ferdig med i oktober. Han sier at han elsker uforutsigbarheten, og setter pris på at ingen dag er lik.

– Jeg hadde dødd dersom jeg satt og jobbet i et ExCel-ark dag ut og dag inn. Det kule er oppdragene vi får. Det er alltid så mye forskjellig, og ingenting er likt. Også er det så kult at når en har jobbet veldig hardt med noe, så ser man plutselig at det er publisert et sted. Du blir iblant møtt med det du har laget. Det syns jeg er veldig kult. «Oi, den har jeg laget», sier han.

Anbefaler inkubatorprogrammet

Både Skjærstad og Winsjansen anbefaler inkubatorprogrammet på det sterkeste.

– Dersom du vurderer å søke: Gjør det! Daglig leder Børge spurte meg hva jeg aller helst ville holde på med, og hjalp meg peile inn på UX-oppdrag. Du vil bli løftet opp på det du vil bli løftet opp på. Selv om du er litt stressa over egen portfolio, eller føler at du ikke er bra nok; så syns jeg du skal søke uansett, sier Winsjansen.

Begge to sikter seg inn på byrå-jobb i framtiden.