Utforsker skjæringspunktet mellom design, kunst og tekst

Hva skjer med kunstnerisk arbeid når det blir satt i dialogform? Det Oslo-baserte kunst- og designforlaget Pseudonym Publishing slipper en bokserie som tar for seg problemstillingen.

91040 22b9c original
91041 8679f original
91042 54462 original
91043 a9cd1 original
91044 f7a51 original
91045 8bcf9 original
91046 18f33 original

Vi har tidligere skrevet om Pseudonym Publishing, et kunst- og designbokforlag der Bleed-designerne William Stormdal og Halvor Nordum er blant initiativtakerne sammen med tekstforfatter Emilie Teige Skrattegård. Nå er de aktuelle med første utgave av «Interlogue», et prosjekt der én fotograf og én skribent inviteres til å ha en anonym samtale, og hvor det eneste de får lov til å sende hverandre er egne verker. Først ut i serien er fotograf Thyra Dragseth og skribent Kristine Utne Stiberg.

Ifølge Stormdal stammer ideen bak prosjektet fra et ønske om å utfordre det etablerte kunstnerskapet og å la yngre utøvere slippe til i et friere fora.

– Med dette utgangspunktet utvikles det en organisk strøm av bidrag gjennom verket. Anonymiteten gjør at bidragene blir blottet for fordommer, ettersom arbeidene tvinges til å stå for seg selv, som en kommentar, et svar eller noe helt løsrevet fra samtalen, forteller Stormdal til kreativtforum.no.

– Lage noe gøy, skape friksjon

Tidligere i år kom «Pseudo» ut, forlagets første utgivelse, som tok for seg begreps-onani og tingenes tilstand i det skandinaviske design-miljøet. I tillegg har Pseudonym gitt ut en kunst-antologi med Javier Barrios, en fotokunstbok og et samarbeidsprosjekt med Oslo-parfymemerket Son Venïn.

– Vi ønsker å være en tydelig stemme innenfor alternative titler, med hovedfokus på prosjekter der design, kunst og tekst kan settes opp mot hverandre og bli noe eget, løsrevet fra de statiske fagkategoriene. Teste litt grenser, lage noe gøy, skape friksjon, kanskje?, sier Stormdal.

Forskjellige sider av det kreative bordet

– For oss er det et pluss av vi i utgangspunktet utforsker hva prosjektene våre kan bli fra veldig forskjellige sider av det kreative bordet. På den måten er dette skjæringspunktet mellom design, kunst og tekst også representert i den lille redaksjonen vår, forteller Teige Skrattegård.

I forbindelse med bokslippet inviterer forlaget til lanseringsfest på Khartoum i Oslo (lenke til Facebook-arrangementet).