Vant med 15 trær

Helen & Hard Arkitektkontor har vunnet konkurransen om å lage Norges bidrag til verdensutstillingen Expo i Shanghai 2010. Bidraget «The Nature of Norway» er utviklet i team sammen med Melvær Idé-entreprenør og Sweco Norge.

7345 699d5 original
7346 61876 original

Bærekraft og etterbruk er sentrale temaer i den 3000 kvadratmeter store paviljongen. I etterkant av Expo skal det norske bidraget deles opp, flatpakkes og settes opp som parkinstallasjoner ulike steder i Kina.
– Selv om tema for Expo 2010 er bærekraft, er slike utstillinger i seg selv ikke bærekraftige, sier arkitekt Siv Helen Stangeland i Helen&Hard.

– Store installasjoner bygges opp, brukes i en kort periode og kastes. Dette ville vi utfordre! Derfor har vi skapt et konsept som langt på vei kan bli selvforsynt med energi og virkelig kan gjenbrukes etterpå.

Resirkulering Norges bidrag er satt sammen av 15 enorme «trær» bygget av limtre og bambus. Trærne skal romme ulike aktiviteter og opplevelser. Det er disse trærne som skal gjenbrukes slik at det norske bidraget faktisk gir en verdi til lokalbefolkningen i etterkant.
– Ideen er spesielt relevant for Kina, som har en betydelig utbygging og trenger innovative løsninger for sine urbane rom, fortsetter Stangeland.

– Det er viktig for oss å lage noe som folk faktisk har et behov for. Innholdet i hvert tre vil derfor utvikles i samarbeid med fremtidige brukere, skoler og nabolag.

Plantes i år Allerede i november reiser prosjektgruppen ned til Shanghai for å plante bambusen som skal brukes i paviljongen. Helen & Hard har lagt vekt på å kombinere norske og kinesiske råvarer og ressurser.
– Norge er langt fremme på å bygge store trekonstruksjoner og på energiteknologi. Paviljongen har et lavenergikonsept med solceller som gir strøm, regnvann fra taket som blir renset til drikkevann og naturlige lufte- og kjøleprinsipp. Norge og norsk næringsliv vil bli eksponert på Expo 2010 gjennom natur, aktiviteter og opplevelser, sier Stangeland.

– Forhåpentligvis vil den norske paviljongen bidra til vellykkede møter mellom norsk og kinesisk kultur og næringsliv, avslutter han.