VG lanserer vagina i 3D

Har utviklet modell av kvinners underliv – langt fra (s)kjedelig.

Vg vagina 2
Vg vagina
VG satser på kvinnehelse lanserer 3 D modell av underlivet

– Kvinnehelse er og har lenge vært et underprioritert tema. Når man søker er det ofte en jungel av informasjon og det kan være vanskelig å vite hva som stemmer, sier videojournalist Ingrid Alice Mortensen.

Mortensen er VJ i videoinnovasjon i VG, en satsing VG etablerte for litt over et år siden. Det siste halvåret har flere VJ-er fra videoinnovasjon og et tverrfaglig team i VG jobbet med prosjektet.

Resultatet er en 3D-modell og virtuell reise inn i kvinners underliv.

– Det har vært spennende å jobbe på en ny måte. Lærebøkene om både klitoris og underlivet generelt er gamle, og vi håper at vi med denne modellen kan tilføre noe nytt i kunnskapsformidlingen, sier Mortensen.

Ville skape noe verden ikke har sett før

– Ambisjonen vår var å skape noe verden ikke har sett før, og bidra til normalisering, større åpenhet og kunnskap. Teknologi som 3D og AR tilfører en ny dimensjon, og her er potensialet og mulighetsrommet for den visuelle journalistikken stort, sier leder for videoinnovasjon i VG, Camilla Brække.

Underveis i utviklingen av 3D-modellen har redaksjonen fått løpende tilbakemeldinger og innspill fra flere forskere, leger og pasientforeninger.

Målet er å bidra til større åpenhet og forståelse for hvordan det er å leve med ulike sykdommer og smerter i underlivet.

– Vi har laget modellen for å sette kvinnehelse på kartet og gi en større forståelse for hvordan ulike underlivssykdommer utarter seg, og hvorfor det kan gjøre så vondt, sier Mortensen.

Ingrid Alice Mortensen videojournalist VG
Ingrid Alice Mortensen, videojounalist i VG.

Oversatt til flere språk

Redaksjonen håper modellen og informasjonen kan være nyttig for alle, både menn, kvinner og ikke-binære. Satsingen er oversatt til flere språk, og målet er at den kan leve videre som et lite oppslagsverk og i undervisning.

– Det finnes mange sykdommer som rammer både menn og kvinner, men vi vet mindre om hvordan de utarter seg for kvinner, fordi mannekroppen lenge har vært normen innenfor forskning, sier Mortensen.

Forteller om smerter

I VG-satsingen forteller tre kvinner om hvordan det er å leve med sykdommer som endometriose, vulvodyni og PCOS.

– Vi er så heldige at vi har fått intervjue tre sterke, flotte damer som hver dag sliter med smerter og som har opplevd lange køer og tidvis liten forståelse i helsevesenet for sine diagnoser. Mie, Hege og Caroline er bare noen av mange tusen kvinner som sliter og er med på å vise hvordan store smerter kan være lammende i hverdagen, sier Mortensen.

Videojournalistene Ingrid Alice Mortensen, Kaja Marie Andreassen, Gyrid Friis Edland og Ida Aaberg Evensen står bak prosjektet, sammen med Einar Otto Stangvik og Jonas Nilsson på design og utvikling.