Vil gjøre filmbransjen mer likestilt som ambassadør for FREE THE WORK

Regissør og manusforfatter Anna Fredrikke Bjerke er utpekt som norgesambassadør for FREE THE WORK, en ideell organisasjon som jobber for like muligheter for underrepresenterte filmarbeidere innen TV, film og reklame.

Anna film agency
Norgesambassadør for FREE THE WORK, Anna Fredrikke Bjerke.

Filmskaper Anna Fredrikke Bjerke jobber til daglig som regissør og manusforfatter, og her i Norge er hun representert av The Film Agency Oslo. Nå har hun påtatt seg rollen som norgesambassadør for FREE THE WORK.

– Gjennom denne rollen skal jeg bidra til å øke bevissthet rundt organisasjonens viktige arbeid, samt bidra til å påvirke langsiktig, strukturell endring innad bransjen, forteller hun.

FREE THE WORK jobber for likestilte muligheter for alle som livnærer seg innen film, blant annet gjennom en global talentdatabase, et fagsamfunn, rådgivning, innsikt og pedagogiske verktøy som skal hjelpe filmskapere med å avmystifisere og orientere seg i det profesjonelle landskapet.

Utfordret kjønnsubalansen

Organisasjonen har sine røtter i initiativet Free the Bid, som adresserer kjønnsubalansen blant regissørene innen reklamefilm. #FreeTheBid oppfordret byråer, produksjonsselskaper og merkevarer om å forplikte seg til å la en kvinnelig regissør pitche på hver reklamefilm som lages. Siden Free the Bid ble lansert i 2016 har 40 av klodens største reklamebyråer forpliktet seg til dette, i tillegg til merkevarer som HP, Visa, eBay, Twitter, Levi’s og Airbnb. I 2019 ble Free the Bid til FREE THE WORK, som går bredere ut for å gjenkjenne systemiske ulikheter innen film, tv, reklame og media, og for å kjempe for de underrepresenterte filmarbeidernes sak.

– Som ambassadør til FREE THE WORK vil jeg bidra med å skape bevissthet rundt deres arbeid internasjonalt og forme en tilstedeværelse her i Norge. Vi har kommet et langt stykke de siste årene, men ligger fremdeles langt bakpå når det gjelder interseksjonell representasjon innen film, tv, og reklame. Relatert til denne utfordringen, spesielt med hensyn til reklame, er at mangel på underrepresenterte filmskapere leder til fravær av autentisitet som på sikt skader bedrifter, forteller Bjerke.

Vil ha flere med fra Norge

FREE THE WORK sitter på tall og data som reflekterer at innhold skapt av underrepresenterte grupper er lønnsomt, men at representasjonen bak kamera forblir sterkt i mindretall. Hensikten er å utfordre systemet og påvirke langsiktig, strukturell endring.

I databasen sin har organisasjonen over 3000 talenter fra hele kloden, og fra Norge finner vi navn som Anne Sewitsky, Emilie Norenberg, Thea Hvistendal, Marie Kristensen og Iram Haq.

Nå ønsker Bjerke seg flere norske filmskapere med på laget.

– Det er vårt ønske at flere etablerte filmskapere og filmskapere i etableringsfasen skal registrere seg, slik at produsenter og andre som trenger å mangfoldiggjøre stabslistene sine kan de benytte seg av denne, avslutter Bjerke.