Ektepar jubilerer og debuterer

Gunilla Holm Platou markerer sitt jubileum som kunstner i 15 år, samtidig som ektemannen Eivind Stoud Platou debuterer med sin første kunstutstilling. Felles for dem begge er et brennende engasjement for miljøet, som brukes som katalysator for kunsten.

90911 6d5c8 original
«Superteddy»
90912 784d7 original
«We Are The World»
90913 64dd1 original
«Attack of the Toys»
90914 2d9e7 original
«Den grå planeten»
90915 33491 original
«På vei opp»
90916 8389e original
«Ikke mus»
90917 f412a original
«Cartoons II»

Designer Eivind Stoud Platou debuterer som kunstner på FineArt i Oslo 11. oktober med «Leketøys», en serie kunstverk laget av kasserte leker. Samtidig markerer hans kone, Gunilla Holm Platou 15 år som kunstner med jubileumsutstillingen «Kuriosa» på samme tid og sted.

Gjenbruk og lek

I det konseptuelle kunstprosjektet «Leketøys», som ekteparet startet sammen, viser Stoud Platou sin kjærlighet for gjenbruk og lek ved at store mengder kasserte leketøy får nytt liv, ny funksjon og ny mening. Kosebamser har blitt til en kjempebamse, mens leketøysfigurer har blitt til lamper, globus og annet moro. Lekent og litt tøysete, men med et alvorlig budskap.

− For både Gunilla og meg er det viktig å formidle at ikke alt er håpløst, og at vi alle kan gjøre smarte valg som ikke krever mye av oss. Gjenbruk har vært på agendaen i mange år nå, men de aller fleste velger fremdeles alt for ofte å kjøpe nytt. Kunnskap og kreativitet er kanskje en av de største barrierene, og vi tror kunsten kan være en viktig inspirasjonskilde, sier Eivind.

Miljøengasjert også utenom kunsten

Eivind har tidligere arbeidet med Loop og Naturvernforbundet, i tillegg til å gi ut bøker som «Kunsten å ikke kaste mat», «Bygg selv» og «Balkongbønder» på sitt eget forlag Handverk Forlag. Ved siden av kunsten har også Gunilla samarbeidet med en lang rekke organisasjoner som WWF, Framtiden i våre hender, Naturvernforbundet og Norges Bonde- og Småbrukarlag.

Humoristisk og dyreglad kunstner

Helt siden oppstarten har dyr stått sentralt i kunsten til Gunilla. Hun jobber med alle mulige typer teknikker og formater, og siden oppstarten har hun hatt nærmere 50 separatutstillinger, og deltatt på mer enn 80 kollektivutstillinger. Hun ble først kjent for sine humoristiske bilder av kuer, før hun i 2009 introduserte fugler som sentrale elementer i kunsten. Særlig er det utrydningstruede fugler som står henne aller nærmest, og hun har en egen serie under navnet «Rødlista».

− Hver tredje norske fugleart er utryddingstruet, og står på den norske rødlista for trua arter. Det er det ikke mange som vet. Siden vi bygger ned naturen vår i stor stil, fra vannkant til fjelltopp, er det liten plass igjen til fuglene våre. Bruk av kjemikalier i jordbruket kombinert med monokultur gjør at det knapt er insekter igjen til fuglene våre. Fugler er blitt det viktigste elementet i kunsten min, forteller hun.

Alle bildene i saken er fra Eivind Stoud Platous «Leketøys».