Veteranprovokatører gjenoppstår for Raga

Norske Gutter har laget en versjon «Jordens Sønn» i forbindelse med det gigantiske prosjektet «Sannhet på boks», der 100 norske artister hyller Raga Rockers. Reklamebyrået Yellow Banana har laget musikkvideoen.

69754 525c5 original

Siden 1980 har Stein Fosslie samlet fire forskjellige sammensetninger av bandet Norske Gutter, med fire single-utgivelser som resultat. Bandet var fra begynnelsen av musikalsk tuftet på en type nihilistisk norsk rock som kom i kjølvannet av punken, og var spesielt kjent for sangenes titler og tekstlige innhold. Medlemmer fra Kjøtt, Raga Rockers, Johnny Yen band, Babij Jar, Dumdum Boys, Sister Rain og mange flere har deltatt i dugnaden. Helt fra debuten med «Mamma, mannen ga meg gonoré» og fram til 1992 var de tre første singlene totalt forbudt å spille i NRK (singelen «Gud Signe\«Dans» førte sågar til beskyldninger om majestetsfornærmelse).

Nå har Yellow Banana produsert musikkvideo for Norske Gutters versjon av «Jordens Sønn». Ola Winsnes forteller.

– Yellow Banana er et byrå som til daglig produserer og distribuerer innhold på vegne av sine kunder. Jeg ser ingen grunn til at en merkevare ikke skulle kunne produsere innhold i form av en musikkvideo, for å så distribuere for å nå sine markedsmål. Med et kriterium at vi fikk lov til å utfolde oss kunstnerisk som vi selv måtte ønske, har vi produsert denne filmen på et budsjett bestående av blomst og en klapp på skulderen.

Som du kan lese i Rockipedia, hadde Fosslie bakgrunn som skribent i Gateavisa, aksjonsgruppa Soperligaen og som stifter av det seksual­politiske tidsskriftet Supergutt, da han i 1980 samlet folk til det som ble den første besetningen av Norske Gutter.

– Det har vært gøy å jobbe med et format som ligger litt på siden av hva vi normalt jobber med og kult å få et innblikk i norsk punkrock-historie. Vi håper denne filmen kan bli en liten del av denne historien på sikt, sier Winsnes.

2016-utgaven av bandet består av Paul Værlien (Babij Jar/ Paul's Formula), Knut Oscar Nymo (Oslo Ess/ OnklP og slekta) Torstein Eriksen og Jonas Kjærnsrød (Norsk Råkk) og Jørn Christensen (Mercery Motors og CC Cowboys).

Du kan lese mer om «Sannhet på boks» hos NRK.

Team:
  • Produsent: Ola Winsnes
  • Art Director: Tale Frisak
  • Fotograf: Martin Moen
  • Postproduksjon: Øyvind Ersland