2% pensjon er ikke nok!

Når fagforeningen Tekna setter pensjon på agendaen er det ikke kun rettet mot egne medlemmer: Alle arbeidstakere trenger å tenke på pensjonen sin, sier direktør for marked og medlemsservice, Helene Johnsen.

Group

I disse dager er Tekna ute med et tydelig pensjonsbudskap: «2% er ikke nok»

– Det å bevisstgjøre nordmenn på hva de har i pensjon, det er en del av Teknas samfunnsoppdrag, forteller Johnsen. – Ofte blir det fryktelig komplisert, så vårt mål med kampanjen er å snakke i overskrifter.

2% er minstesatsen arbeidsgivere i privat sektor må sette av i pensjon for sine ansatte. Akkurat hvilken prosent som er vanlig i kreative næringer, fanges ikke opp av lønnsstatistikker fra Grafill eller Kreativt Forum.

Bureau har stått for den kreative idéen, og filmene er produsert av Tangrystan med Meriam Branaas på regi.

– Det er klart ledelsen mener det godt når de bruker store beløp på firmatur, firmagym eller firmavinkjeller. (Ja, det finnes!) De fleste vil at de ansatte skal trives. Men tenker man at det gjør opp for god pensjon, så er det en bjørnetjeneste som koster de ansatte dyrt, sier kreativ rådgiver i Bureau, Snorre Martinsen.

– Jeg har absolutt vært den irriterende ansatte som har stilt spørsmål om pensjon i tidligere arbeidsforhold, fortsetter han.

– Men jeg hadde ikke argumentene som Tekna har lært meg: Lønn og pensjon må ses under ett. Hvis pensjonen er lav, må lønnen opp, sånn at man har råd til å spare de ekstra tusenlappene i måneden selv.

På landingssiden https://www.tekna.no/lonn-og-arbeidsvilkar/pensjon/sjekk-pensjonsordningen/ kan man regne ut hva arbeidsgiver innbetaler til bedriftens pensjonsordning. I tillegg kommer selvfølgelig pensjonen alle får fra Folketrygden – og egen sparing.

– Pensjonen er det du skal leve av når du ikke lenger jobber, og for mange virker det uendelig lenge til, sier Johnsen i Tekna. – Men selv om vi får pensjon fra både arbeidsgiver og folketrygden, så er det du selv som har ansvar for at helheten er til å leve av.

– For de fleste er første steg å finne ut hvor mye den årlige pensjonsinnbetalingen fra arbeidsgiver utgjør – og gjøre matten, avslutter Helene Johnsen i Tekna.

P.S.

«Databrusen» som figurerer i filmene er et produkt designet på Bureau – og er ikke å få kjøpt i butikk, dessverre.

Databrus

Involverte byråer

Tangrystan Filmproduksjon
M

Meriam Branaas

Regissør

B

Beate Tangre

Produsent

A

Amelie Fougner

Produksjonsleder

M

Magnus Furuset

Foto

J

Jørgen Nordby

Stills

Andre involverte

A

Axel Wiiger

Ansvarlig hos Tekna

L

Liss Maria Myrvang-Øien

Ansvarlig hos Tekna