De som våger å velge de tyngste studiene

Tekna, fagforeningen for landets naturvitere og teknologer, markerer sitt 150-års jubileum. Samtidig slår de et slag for hva som kan skje når riktige hoder velger realfag.

Tekna Bureau4 kopi

«Det har aldri før vært større behov for teknologer, realister og ingeniører i arbeidsmarkedet.» Dette var Teknas budskap til Norges politiske ledelse i kunnskapsdepartementet 30. mars. De kaller det en realfagskrise. Samtidig forbereder fagforeningen for landets naturvitere og teknologer jubileumsfeiring. For midt i realfagskrisen fyller Tekna 150 år.

– Vi bistår Tekna på flere ting i anledning jubileumsfeiringen. En av de har vært å reise landet rundt og bli kjent med flere av de 105 000 medlemmene deres. Det har vært lærerikt, fascinerende og meningsfullt. Det ble en slags påminnelse over hvor fantastiske ting som kan skje når riktige hoder velger realfag. Dette er folk som bygger romhavn nord for polarsirkelen, og dyrker selvlegende lydabsorbenter av sopp. Det er mange fantastiske, men underkommuniserte prosjekter der ute, forteller Ola Nielsen Oldani, tekstforfatter og rådgiver i Bureau.

Gjennom høsten har Bureau og Paragon Features portrettert molekylærbiologer, romfysikere, ingeniører fra samtlige fagfelt og andre som dytter Norge fremover: (Fullt showcase her, eksempler under).

Sondre Eng, Mycela
Øystein Sund, Saga Robotics
Ingrid Hanssen, Andøya Space
Sammenklipp av ti filmer.

Line Henriette Holten, generalsekretær i Tekna er fornøyd med resultatet.

– Vi ønsket å hedre og synliggjøre noen av medlemmene våre og den fantastiske innsatsen de gjør for samfunnet i forbindelse med vårt 150 års jubileum. Det synes jeg disse filmene lykkes med. Vi gleder oss til å vise disse filmene gjennom jubileumsåret og håper at disse kan være med å bidra til at flere velger teknologi og realfag, sier Holten.

– Dette er folk med enkelte fellestrekk: De har tung realfagsutdanning, brennende engasjement for faget og begrenset til ingen kameratrening. For å fange lidenskapen i sin pureste form sendte vi journalister for å møte de der de er mest komfortable. Der de utøver faget sitt, forteller AD og rådgiver Andreas Rød Skilhagen.

Tekna Bureau5 kopi
Tekna Bureau3 kopi
Tekna Bureau2 kopi
Tekna Bureau kopi
Tekna Bureau4 kopi

Portrettene vil bli brukt som innslag i Tekna-nettsendinger, i kurs, konferanser, årsmøter, i nyhetsbrev til egne medlemmer og i sosiale medier.

– De viser noe av det man bruker realfag til hvis man gjør som Jan Tore Sanner ønsker seg i forskerforum 28. mars og velger «de tyngste studiene». De har allerede skapt mye intern stolthet i selskapene som har blitt portrettert og internt i Tekna. I tillegg til å være på frontlinjen i sine respektive fagfelt er de jo også Tekna-medlemmer, avslutter Nielsen Oldani.

Involverte byråer

Paragon Features Innholdsproduksjon
A

Anton Liegaarden

Regi og innholdsproduksjon

L

Lars Andreas Ellingsgard Øverli

Regi og innholdsproduksjon

Andre involverte

I

Ingrid Nymoen

Ansvarlig hos Tekna

L

Liss Maria Myrvang-Øien

Ansvarlig hos Tekna

S

Stine Audestad

Ansvarlig hos Tekna