En myte at det er farlig å snakke om selvmord

Snakk om selvmordstanker. Det kan redde liv.

92704 ecb85 original
92704 ecb85 original
92705 51be7 original
92706 57446 original

En undersøkelse fra 2017 som ble gjennomført av Stavanger Universitetssykehus viste at bare 21 prosent ville spurt noen som var i en vanskelig situasjon om de hadde selvmordstanker. Det er bakgrunnen for folkeopplysningskampanjen som Helse Vest startet denne uken: Snakk om selvmordstanker. Det kan redde liv.

– Det er en myte at det er farlig å snakke om selvmordstanker. Å snakke om selvmord med noen som sliter kan faktisk redde liv og det kan ha beskyttende effekt, sier Jan Olav Johannessen, forskingssjef ved Klinikk psykisk helsevern og professor ved Stavanger universitetssjukehus, og en av initiativtakerne bak kampanjen.

Et medmenneske som bryr seg

En innsikt teamet fant, som alle kjente seg igjen i, er at vi snakker veldig ofte om noen vi er bekymret for, men veldig sjelden med dem. Det er et vanskelig tema, men som regel er det nok å være et medmenneske som bryr seg. Kampanjen består av boards og annonser som angriper myter som kan føre til at vi ikke tør å snakke om temaet.

Filmen viser at det er viktig å tørre å bry seg og stille spørsmålet direkte hvis du er bekymret. På nettsiden til helseforetaket ligger det guider som kan gjøre det litt enklere å ta samtalene som kan være tøffe, men gjøre en stor forskjell.