Er du en smugforsøpler?

Dinamo, Sporveien og Rusken gikk ut på gata for å ta Oslos forsøplere på fersken!

88324 e4444 original
88325 1810c original
88326 c1ccd original
88327 6e2a7 original
88328 2ad8c original

Hver dag kastes det over to tonn søppel rett på gata i Oslo. Likevel, ser man nesten aldri noen åpenlyst slenge fra seg søppel. Dette mysteriet ville Sporveien og Rusken sammen komme til bunns i.

Hvem er det som kaster alt søppelet da? Dinamo-teamet Kari Sørby og Hannah Hagtvet Hjeltnes ville finne svaret. De gikk ut på gata for å ta Oslos forsøplere på fersken! Det varte og rakk, men de så ikke en eneste person kaste fra seg søppel.

Sannheten er at vi alle er smugforsøplere. Vi «glemmer» igjen kaffekoppen i det vi reiser oss, sjokoladepapiret blåser vekk, epleskrotten blir liggende på perrongen, og når du ruller sammen servietten til en liten, liten ball, da er den jo nærmest borte?

Hvis vi alle kaster fra oss litt, bli det mye til slutt. To tonn hver dag, faktisk.

Fem ulike arketyper

Teamet avdekket fem ulike arketyper som hver representerer de ulike teknikkene vi bruker for kvitte oss seg med søppel i smug: Glemmer’n, Glipper’n, Bommer’n, Ruller’n og Stapper’n. Komiker Henrik Fladseth dramatiserte arketypene til filmer på Facebook og Instagram.

Kampanjen startet med et arrangement på Stortinget T-banestasjon der publikum kunne ta en løgndetekortest for å sjekke om de er smugforsøplere. Christine Koht var konferansier og finansbyråd Robert Steen erklærte kampanjen for startet.

Kari og Hannah innrømmer de at de selv noen ganger er skyldig i å være både Glipper’n og Ruller’n. De tror folk flest vil kjenne seg igjen i en av de fem teknikkene.

– Vi håper at ved å avsløre og konfrontere folk med smugforsøpling, kan vi minne dem på at det lille tyggispapiret som «faller» ut av lomma også er forsøpling. Og kanskje vil folk bruke søppelkassa neste gang, sier Kari og Hannah.

«Glipper'n»

Europas miljøhovedstad 2019

Bakgrunnen for kampanjen er at Oslo er kåret til Europas miljøhovedstad for 2019. Som en del av arbeidet fram mot dette, jobber Sporveien og Rusken sammen for en ren by. Dinamo fikk derfor oppgaven og lage kampanje som skal få folk til å bli flinkere til å bruke søppelbøttene på og skape større bevissthet rundt forsøpling i Oslo.

– Sporveien opplever stadig økning i antall kollektivreisende og det er svært positivt for miljøet. Men med en økning i antall reisende, øker også forsøpling på farten, sier Sporveisjef Cato Hellesjø.

Rusken erfarer også at utfordringene knyttet til avfall vokser i takt med Oslos befolkning.

– Det er fint å se at det offentlige rom brukes mer og mer, men det gir også konsekvenser for hvordan det ser ut rundt oss, mener ruskengeneral Jan Hauger.

Bruk søppelkassa!

«Bommer'»
«Løgndetektortest»