Et liv i full oppløsning

Nå lanseres den nye mobilen Samasonic X-Shot 6G+. Dessverre.

Headshot GREI copy

Salget av smarttelefoner har tidoblet seg fra 2007 til 2021. I Norge har nå over 95 prosent av befolkningen en smarttelefon. Vi snakker ofte om at kameraet blir råere. At prosessoren blir bedre – og hastigheten raskere. At smarttelefonen blir smartere.

At mobilen kan brukes til å trakassere, kontrollere, true, presse og overvåke – det snakker vi ikke like mye om.

Digital vold

– Vi snakker sjelden om hvor enkelt det har blitt å utøve digital vold – som å spre private bilder uten samtykke eller dele overgrep på direkten, sier Geir Borgen.

Han er lege og prosjektleder for nettsiden dinutvei.no hos Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).

– Nettopp derfor lanserer vi nå en fiktiv smarttelefon – den nye Samasonic X-Shot 6G+ – ved bruk av mobiltelefonindustriens eget språk og virkemidler.

Geir Borgen Pressebilde
Geir Borgen, lege og prosjektleder for nettsdien dinutvei.no hos Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).

Betenkelige fordeler

Narrativet i kampanjen for NKVTS/dinutvei.no er lik andre mobiltelefonkampanjer, men budskapet i kampanjen tar en uventet vending. Annonseinnholdet løfter opp produktfordeler ved den nye mobilen som med ett oppfattes som betenkelige.

– Vi løfter opp nifse egenskaper ved moderne teknologi gjennom en fiktiv lansering av morgendagens mobil, forteller Torstein Greni, kreativ leder i byrået GR&EI.

– Samasonic X-Shot 6G+ er en mobilnyhet med et svært godt kamera, neste generasjons hastighet og en fantastisk sporingsfunksjon. Egenskaper som plutselig blir helt uspiselige når de settes i denne konteksten. Det er ikke sikkert alle vet at det å lagre film, bilder, lydopptak og annen data – med en kjip hensikt – er digital vold. Med ny og creepy teknologi har det blitt såre enkelt å utøve denne voldsformen. Dessverre. Nå håper vi at flere får med seg at det også er ulovlig og straffbart – og at det finnes hjelp å få.

GREI DINUTVEI Pressebilde Web
SAMASONIC NORGE: Den fiktive mobiltelefonen Samasonic X-Shot 6G+ lanseres nå av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). Her er kommunikasjonssjef i NKVTS Thorbjørn Laundal sammen med prosjektmedarbeiderne Helene Langsether og Gry Stordahl i NKVTS-tjenesten dinutvei.no. Fra GR&EI: kreativ leder Torstein Greni, byråleder Eivind Eidslott og produsent Ingrid Ladegård.

Mobilen som våpen

– Kort fortalt ønsker vi å formidle hvor lett det er å misbruke en smarttelefon som et våpen, sier lege og prosjektleder Geir Borgen.

– Smarttelefonen kan gi folk et liv i full oppløsning – på den kjipe måten. Heldigvis finnes det både hjelp og informasjon å få hvis du blir utsatt for digital vold – på den offentlige nettsiden dinutvei.no.

Medieflater: Radio, digitale boards, SoMe-annonser, YouTube-filmer, unboxing av influensere og fysisk butikklansering.

Se film, hør radio og se utendørsreklame her:

Din utvei A

11098-din-utvei-a-25s.mp3
Last ned

Din utvei B

11098-din-utvei-b-25s.mp3
Last ned

Din utvei C

11098-din-utvei-c-27s.mp3
Last ned

Involverte byråer

GREI Logo
GR&EI
A

Alexander Urrang Hauge

Tekstforfatter (frilans)

T

Tom Aksel Mathisen

Filmfotograf

I

Ingrid Ladegård

Produsent

Spindel Film Filmproduksjon
A

Amund Halsten

Produsent

V

Vegard Landsverk

Fotograf

B

Brynjar Evensen

Klipp

79563 aa7a1 original
Los & Co Medierådgivning
A

André Unneland

Medierådgiver

M

Martine Rokne

Rådgiver SEO og SEM

Max Social SoMe
K

Karianne Thorsrud Fjeldheim

Kommersiell leder

One More Thing Kreativt studio
E

Eivind Garlind Guttuhaugen

Grafisk design

S

Sindre Berg Ofstad

Motion design

Andre involverte

G

Geir Borgen

Ansvarlig hos kunde

T

Thorbjørn Laundal

Ansvarlig hos kunde