Et varsku om akademisk frihet

I fjor høst vant Tante Randi en pitch utlyst av Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), som har ledet til årets politiske kampanje.

SAIH jobber for at alle unge skal ha tilgang til god utdanning, slik at de kan bidra til en mer rettferdig verden. De jobber også med politisk påvirkning i Norge og internasjonalt, for å bedre rammevilkårene for utdanning og utvikling globalt.

Akademisk frihet
Kjernen i akademisk frihet er at man skal kunne skrive og ytre seg fritt, også om det som går mot statens politikk.

– I mange deler av verden, blant annet i vår egen verdensdel, blir kjønnsstudier bannlyst, begrenset og fjernet fra studiekompetansen. Det er slike inngrep fra en stat, som kan skape store ringvirkninger, spesielt for LHBT sine rettigheter. Med årets kampanje vil vi skape bevisstgjøring og handlekraft, for å beholde de rettighetene vi tar for gitt her i landet, forteller det kreative teamet bak kampanjen, Elise Jansen og Maria Kanstad.

– Kjernen i akademisk frihet er at man skal kunne skrive og ytre seg fritt, også om det som går mot statens politikk. Denne friheten er nå truet i en rekke land, og derfor roper vi et varsku, sier SAIH-leder Sunniva Folgen Høiskar.

– Rettigheter er ferskvare, man må alltid kjempe for dem. Tillater vi en tilsynelatende liten brikke å ramle, tar den med seg flere av dem som kom før. Det setter oss tilbake i tid og tilintetgjør all blodslitet til dem vi står på skuldrene til. Det er derfor arbeidet til SAIH er så viktig i dag, sier Tore Woll, kreativ leder i Tante Randi.

Se filmen her: