Hodene bak «hodene bak»

Som en del av Teknas 150-årsjubileum har Bureau hjulpet Tekna Oslo Avdeling med å kuratere og designe en utstilling som hedrer Norges største vitenskapelige forbilder.

4 K5 A0675

Blant dem kjemiker og fredsforkjemper Ellen Gleditsch, hvis etterkommere var på plass på utstillingsåpningen, Kristian Birkeland som ble nominert til nobelprisen åtte ganger i to forskjellige fagfelt, og våre nålevende stjerner fra nevrovitenskapen, Edvard og May-Britt Moser.

– Ingeniørene er, som denne utstillingen viser veldig tydelig, hodene bak byens utvikling, både når det gjelder industri, infrastruktur, energiforsyning, datateknologi, boliger og mye, mye mer. Så hva skulle vi gjort uten dere, spurte Oslos ordfører Anne Lindboe retorisk da hun erklærer utstillingen «Hodene bak» på Rådhusplassen for åpnet.

4 K5 A0757
4 K5 A0696
4 K5 A0784
Ordfører Anne Lindboe

– Utstillingen er et samarbeid mellom Tekna Oslo Avdeling og Bureau, og er en gave til Oslo-regionen. Tekna spiller en avgjørende rolle i å fremme teknologi og naturvitenskap i Norge. Nå ønsker vi å vise frem alle de fantastiske ingeniørbragdene og spre realfagsglede til nye generasjoner, sier Ingrid Nymoen, distriktskontorleder i Tekna Oslo Avdeling.

– Å jobbe med innholdet til utstillingen har ikke bare vært lærerikt, men også overraskende. Jeg visste ikke at John Ugelstads kuler har blitt brukt av 80 % av nobelprisvinnerne i medisin de siste ti årene eller at Kristine Bonnevie ble så lei av manglende praktisk undervisning at hun kjøpte en kanin for å dissekere den. Norsk realfagshistorie har mange kompromissløse idéer og fascinerende hoder. Skulle gjerne fortalt historien om enda flere av dem, forteller Ola Nielsen Oldani i Bureau.

Den ambulerende utstillingen åpnet i slutten av mai på Rådhusplassen i Oslo. Nå står den i Nydalen, og skal siden stilles ut i Ski, Teknisk Museum, NMBU, Sandvika og til sist på Blindern i september.

Involverte byråer

Bureau as logo

Bureau